Comuna cu un singur drum asfaltat. Ca să acceseze fonduri UE, primarul aşteaptă alt Ghid al solicitantului VIDEO

Comuna cu un singur drum asfaltat. Ca să acceseze fonduri UE, primarul aşteaptă alt Ghid al solicitantului VIDEO

Cu o singură excepţie, toate drumurile din Cocu sunt neasfaltate şi pline de gropi. Foto: Codruţ Bădescu - FB Cocu, comună europeană!

Comuna europeană Cocu din judeţul Argeş e Raiul gropilor şi Iadul oamenilor care, de când se ştiu, aşteaptă asfaltarea. Cu o singură excepţie, toate străzile din localitate sunt o apă şi-un pământ. La propriu!

Ştiri pe aceeaşi temă

DC 178 e una dintre uliţele cu pretenţie şi titulatură de drum comunal. De la un capăt, la altul, e plină de noroi, bălţi şi mizerie.

Blocaţi de o puzderie de gropi, pe undeva, printr-un alt veac demult apus, localnicii din Cocu, o comună cu 8 sate, duc zilnic lupte crunte ca să răzbată spre singurul lor drum care a văzut asfaltul şi singura lor certitudine că secolul e totuşi 21.  

"Este cumplit. Chiar nu se poate circula. E chiar inadmisibil ca-n anul 2021, un drum comunal să arate în halul ăsta”, spune Silviu Călin.

"Dezastru"

Bărbatul nu mai locuieşte în Cocu, dar se izbeşte de noroaie de fiecare dată când îşi vizitează rudele. Mărturiseşte că e îngrijorat pentru ai săi.

"Ne-am gândit că poate primarul n-are niciun interes să asfalteze drumul ăsta fiindcă pe strada respectivă stau doar vreo 50 de persoane şi nu l-ar ajuta prea mult la vot, dar toate drumurile din localitate sunt la fel. Se roagă oamenii de el să asfalteze. L-au întrebat de ce nu accesează fonduri europene şi s-a scuzat că: << cine ia fonduri europene ajunge în puşcărie?!>>", mai spune bărbatul.

E doar unul dintre cei care au îndrăznit să ceară socoteală edilului-şef Gheorghe Ţucă (PSD). Grupul public de Facebook "Cocu, comună europeană!" e plin de sesizări referitoare la drumurile comunale.

"Dezastru, sau cum spune neamţu', catastrofe! Aşa vă spun şi eu, domn primar: catastrofă! Aşa arată drumurile comunei Cocu după 5 mandate!", scrie Mirela Maria Smarand în grupul amintit.

“Am ajuns de râsul curcilor. Acest drum era mai bun în timpuri de mult apuse”, scrie Bebe Duminică, în grupul amintit.

Primarul proaspăt reales în funcţie recunoaşte ceea ce e evident.

"Toate drumurile din Cocu sunt neasfaltate pentru că nu au fost acceptate la finanţare până la momentul actual... Doar unul, Drumul Comunal 107-67 e asfaltat, în asociere cu Consiliul Judeţean. Avem proiectare pe drumul Comunal 178, proiectul a fost depus acum doi ani, pe fonduri europene şi a fost respins pentru că nu s-a încadrat pe Ghidul Solicitantului", mărturiseşte edilul Gheorghe Ţucă.

Nu reuşeşte însă să-i lămurească pe localnici de ce n-a insistat să acceseze fonduri europene şi ulterior respingerii invocate.

“Proiect poate că au, dar de finanţare nu au făcut rost! E ca şi cum mi-aş propune mâine să cumpăr o casa în New York, scriu asta în jurnalul meu, îmi propun asta dar nu mă gândesc de unde fac rost de bani. Este ciudat faptul ca PSD Cocu a avut de partea sa pe toata lumea... şi vântul, şi pământul... de la Consiliul Judeţean, până la ministere şi tot nu s-a făcut rost de bani!”, explică Codruţ Bădescu, un tânăr politician din comună, din tabăra opoziţiei însă (USR).

"Puteam să depunem de 100 de ori proiectul, că de 100 de ori ni s-ar fi respins"

 

Am încercat să aflăm de la edil ce l-a împiedicat să îmbunătăţească proiectul pentru DC 178, ca să obţină, totuşi, fonduri europene sau de ce nu încearcă să asfalteze carosabilul (pe strada amintită şi pe altele) cu bani de la bugetul local.

Mărturiseşte că n-are fonduri, dar că speră într-o schimbare a ghidului solicitantului ca să acceseze totuşi bani europeni.

"Nu am mai reluat procedurile, pentru că ghidul solicitantului a rămas acelaşi. Puteam să depunem de 100 de ori proiectul, că de 100 de ori ni s-ar fi respins. Atunci când l-am depus, într-o săptămână au venit inspectorii de la verificare. Au zis că nu îndeplineşte punctajul, condiţiile prevăzute în ghidul solicitantului. Nu îndeplineşte punctajul", mai spune Gheorghe Ţucă.

"Denigrează localitatea" 

Cât despre indignările exprimate în grup, pe Facebook, edilul crede c-ar fi vorba de rea intenţie.

"Presupun că dintre cei care fac sesizări, cel puţin unul-doi, sunt consilieri locali care nu ştiu decât să meargă în teren, să facă poze şi să denigreze localitatea şi instituţia în care lucrează. Ia să-i întrebaţi: <<Băi, tu ai şanţurile decolmatate?>>. Să vedeţi că de 30 de ani, niciunul nu şi-a decolmatat şanţurile şi podeţurile. Aşteaptă să se ducă primarul să le decolmateze şanţurile...".

Nu se grăbeşte să îmbrăţişeze ideea unei autogospodăriri, după exemplul altor localităţi care şi-au asfaltat străzile singure, dar le promite oamenilor cârpeala periodică, prin pietruire, a drumurilor pline de gropi.

"S-a mai făcut pietruire. La momentul actual însă, cum se ştie, neavând buget la nivel naţional, nu avem nici buget la nivel de localitate. Neavând buget, nu poţi să închei contract cu o firmă, ca să reamenajeze drumul, cu un autogreder sau cu altceva, pentru că n-ai cu ce s-o plăteşti. Luaţi în calcul că sumele de echilibrare de la bugetul de stat sunt, anul acesta, mai mici cu 6 miliarde decât anul trecut! Gândiţi-vă ce posibilităţi o să avem şi anul acesta!

Întreţinem drumurile în fiecare an, doar că după fiecare zăpadă mare, după fiecare ploaie mai puternică apar iar gropile. Dar intervenim. Cum se zvântă puţin, cum băgăm utilajele", a mai spus primarul Ţucă.

 Comuna cu un singur drum asfaltat. Primarul aşteaptă alt Ghid al solicitantului, ca să acceseze fonduri UEZona Dealul Bogdanului din Cocu Sursa Ştefana Ştefănoiu Facebook Cocu, comună europeană!

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările