Cetatea Poenari se redeschide „condiţionat”. Turiştii vor putea ajunge la fortăreaţa lui Ţepeş doar însoţiţi de jandarmi, care-i vor proteja de urşi

Cetatea Poenari se redeschide „condiţionat”. Turiştii vor putea ajunge la fortăreaţa lui Ţepeş doar însoţiţi de jandarmi, care-i vor proteja de urşi

Şi vara trecută, Cetatea Poenari a fost închisă tot din cauza urşilor

Închisă ca urmare a incendiului de vegetaţie produs în cursul lunii mai pe versantul obiectivului turistic şi menţinută astfel ca urmare a semnalării prezenţei unor urşi în apropiere de treptele care duc la fortăreaţa din comuna argeşeană Arefu, Cetatea Poenari se redeschide luni, 30 iulie, la ora 15.00. Accesul se va face doar în grupuri însoţite de jandarmi, de două ori pe zi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi sezonul turistic a început demult, accesul la Cetatatea Poenari a fost interzis până astăzi.

Măsura a generat pierderi pentru bugetul Consiliului Judeţean Argeş, după ce mii de turişti care ar fi dorit să viziteze Cetatea lui Ţepeş au fost nevoiţi să facă, în ultimele luni, cale întoarsă.

În urma unei recente şedinţe comune a CJ Argeş, Instituţiei Prefectului şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, a fost găsită o soluţie pentru permiterea accesului, în siguranţă, către Poenari.

„Anul aceasta au avut loc două evenimente care au dus la restricţionarea accesului, pe de o parte incendiul de vegetaţie, iar, ulterior, o problemă legată de apartiţia în proximitatea Cetăţii Poenari, a unor exemplare de urs. S-au făcut toate demersurile pentru rezolvarea acestei probleme într-un timp cât mai scurt. Iată, am reuşit în urma unei şedinţe comune, să stabilim redeschiderea, reluarea accesului la cetate, condiţionat: de două ori pe zi, la ora 10 şi la ora 15, să se formeze grupuri,  în mod organizat, iar aceste grupuri să fie însoţite de angajaţii Inspectoatului Judeţean de Jandarmi”, a explicat, Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţan Argeş, instituţie de care aparţine Cetatea Poenari.


VIDEO Turişti speriaţi de o ursoaică cu pui lângă Vidraru. Oamenii au fost salvaţi de un autocar cu elevi veniţi în tabară

 FOTO Turiştii surprinşi de ursoaica cu pui la Arefu FOTO Aventura în Natură

"Restricţionarea o facem cu mare supărare”

Autorităţíle judeţene spun că, momentan, aceasta este singura soluţie pentru repunerea cetăţii lui Ţepeş în circuitele turistice.

Imaginaţi-vă că eu sunt constănţean, am plătit să vin aici, iar unul dintre obiectivele turistice este cetatea Poenari, iar când ajung la cetate constat că nu se poate. Vă rog să înţelegeţi că restricţionarea pe anumite perioade, de două ori pe zi, o facem cu mare supărare. Efectiv am luat o decizie care să permită, chiar restricţionat, aceesul la cetate. Repet, nu ţine de noi, de Consiliul Judeţean sau de Muzeul Judeţean”, a declarat preşedintele CJ Argeş, Dan Manu.

„O genialitate de ministru tehnocrat a emis nişte ordine, la un moment dat, cu privire la protecţia mai importantă a urşilor decât a cetăţenilor... În ideea noastră, cetăţeanul trebuie să fie mai întâi protejat”, spune Ion Mînzînă, vicepreşedinte CJ Argeş.

Jandamii care însoţesc turişii vor încerca să sperie sălbăticiuneile pe care turiştii le vor întâlni pe traseu, dar sunt pregătiţi şi pentru intervenţii extreme. Accesul liber către cetate se va face abia după relocare urşilor din zonă.

„Sunt două ordine de ministru, un ordin este legat de relocarea ursoaicei cu cei doi pui şi un altul este cel ordin de recoltare a unui mascul. Aceste odine încă nu s-au finalizat, motiv pentru care am luat aceastpă decizie”, a explicat preşedintele CJ Argeş, Dan Manu.

Citeşte şi: VIDEO Turişti speriaţi de o ursoaică cu pui lângă Vidraru. Oamenii au fost salvaţi de un autocar cu elevi veniţi în tabară

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările