Ce presupune noul sistem de măsuri în materie de TVA pentru comercianţii online care vând mărfuri către consumatorii din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

În decembrie 2018, Comisia Europeană a anunţat noi măsuri detaliate care vor facilita tranziţia către noile norme privind TVA pentru comerţul electronic, norme care vor intra în vigoare peste doi ani.

Normele care vor intra în vigoare în 2021 introduc noi elemente de bază pentru sistemul care va le fi necesar companiilor online pentru a beneficia pe deplin de piaţa unică a UE.

Potrivit legal-land.ro, „ghişeul unic” pentru companii introdus prin aceste măsuri va permite companiilor care vând mărfuri online clienţilor lor să îşi îndeplinească obligaţiile în materie de TVA în UE prin intermediul unui portal online uşor de utilizat, în propria lor limbă: „În absenţa portalului, companiile ar trebui să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru al UE în care doresc să vândă — o situaţie menţionată de companii ca fiind unul dintre cele mai mari obstacole pentru întreprinderile mici care desfăşoară activităţi comerciale transfrontaliere”.

Garantarea plăţii TVA-ului 

Din 2021, marile pieţe online vor deveni responsabile pentru colectarea TVA-ului la vânzarea de mărfuri către consumatorii din UE de către companiile din afara UE care îşi desfăşoară activitatea pe platformele lor.  

Potrivit sursei citate, propunerile clarifică situaţiile în care se consideră că platformele online au facilitat o vânzare între utilizatori şi prezintă în detaliu evidenţele pe care aceste platforme trebuie să le ţină pentru vânzările realizate prin intermediul interfeţei lor.

Cum pieţele online vor fi răspunzătoare pentru TVA-ul neplătit, autorităţile vor fi sigure că pot solicita plata taxei datorate atunci când comercianţii din afara UE nu au respectat normele.

„Mai exact, noile norme vor garanta faptul că pentru mărfurile vândute din spaţiile de depozitare situate pe teritoriul UE se va percepe valoarea corectă a TVA-ului, chiar şi atunci când, din punct de vedere tehnic, mărfurile sunt vândute consumatorilor de către companii din afara UE. În prezent, poate fi dificil pentru statele membre să obţină TVA-ul datorat pentru mărfuri vândute din aşa-numitele „centre de onorare a comenzilor (fulfilment centres)”, arată legal-land.ro.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite