Blocuri-sorcove cu aprobare de la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre blocurile-sorcovă din cartierul Trivale
Unul dintre blocurile-sorcovă din cartierul Trivale

Municipalitatea a dat OK-ul asociaţiilor să reabiliteze termic blocurile fără să impună anumite culori pentru vopseaua aplicată peste termoizolaţie. Pe lângă faptul că sunt inestetice, clădirile unde izolaţia nu e făcută pe toată faţada pot avea probleme tehnice.  

Proprietarii din câteva blocuri P din Trivale nu au căzut cu toţii de acord pentru a demara procedurile de reabilitare termică prin programul naţional. Prin urmare, cei care au dorit să-şi izoleze termic apartamentele au început lucrările pe cont propriu. Dar cum fiecare asociaţie a dorit să vopsească blocul la finalizarea lucrărilor într-o anumită culoare, iar Primăria le-a dat aviz, unele clădiri sunt vopsite în două sau trei culori.

„Nouă ne-a plăcut aşa, cu crem şi cu alb, ceilalţi de la scara E au ales alb cu un roz-portocaliu“, a spus Ştefan, în vârstă de 31 de ani, locatar al blocului P12, reabilitat tot pe bucăţi.


În multe cazuri, faţadele au fost renovate pe bucăţi, în zigzag. Un astfel de caz este blocul 82 bis din Trivale, unde locatarii spun că sunt nemulţumiţi de cum arată clădirea, dar trebuie să se înţealeagă unii pe alţii pentru că lumea nu are bani. „Nu am avut bani. Nu am făcut că nu am de unde“, spune Alexandra Nedelea, în vârstă de 73 de ani, o locatară din blocul 82 bis.


Şi în blocul 50-51 din Trivale reabilitarea termică s-a făcut tot parţial. „E urât aşa, dar dacă oamenii nu au bani, ce să le faci. Cine are face, cine nu, lasă aşa“, ne-a spus Viorica, în vârstă de 60 de ani.


Statul nu dă bani pentru reabilitarea parţială

Administratorii blocurilor izolate pe bucăţi sunt supăraţi că acum nu vor mai putea obţine fonduri de la stat pentru anveloparea termică integrală a blocurilor. „Legea este aproape inaplicabilă. În primul rând pentru că se cere acordul în proporţie de sută la sută al locatarilor şi, în al doilea rând, pentru că, în blocurile unde au fost deja izolate anumite apartamente, nu se mai pot obţine fondurile de la stat“, a afirmat administratorul blocului 82 bis din cartierul Trivale, Ion Crăciun.


„Am zis sa-i ajutăm să mai câştige un grad, două“
Pentru fiecare lucrarea, proprietarii trebuie să obţină avizul Primăriei, iar vopseaua aplicată peste termoizolaţie trebuie să respecte culorile iniţiale ale blocului. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci cromatica trebuie uniform aleasă.

„Conform legii, trebuie păstrată culoarea iniţială a blocului, sau aplicată uniform culorile pe toată clădirea. Nu le-am dat amenzi acestor asociaţii, ci doar i-am somat sa refacă uniform culorile. Ceea ce fac ei nu e reabilitare termică, e un fel de cârpeală oricum, dar am zis sa-i ajutăm să mai câştige un grad, două în apartamente“, a declarat Emilian Nechita, directorul Direcţiei Tehnice şi de Urbanism în cadrul Primăriei Piteşti.


Arhitecţii spun însă că acest tip de izolaţii nu este eficient, pentru că, prin dreptul apartamentelor care rămân neizoloate, căldura continuă să se piardă. În plus, din punct de vedere estetic, sunt un kitsch. „Nici nu am ce să comentez vis-à-vis de acest subiect. Se vede cu ochiul liber ce a ieşit, estetic vorbind. Partea mai gravă este că lucrările sunt făcute, în mare parte, de mântuială şi tot se pierde căldură dacă blocul nu este în totalitate izolat“, spune arhitectul Alexandru Mulţescu.


"Ceea ce fac ei nu e reabilitare termică, e un fel de cârpeală oricum, dar am zis sa-i ajutăm să mai câştige un grad, două în apartamente," spune Emilian Nechita, Directorul Direcţiei Tehnice şi de Urbanism, Primăria Piteşti

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite