Zimbrii britanici, libertate totală în pădurile din Neamţ: au dat iama în căpiţele de fân ale sătenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zimbrii liberi sunt monitorizaţi cu ajutorul radicolarelor FOTO Parcul Natural Vânători Neamţ
Zimbrii liberi sunt monitorizaţi cu ajutorul radicolarelor FOTO Parcul Natural Vânători Neamţ

Cei şase zimbri aduşi anul trecut tocmai din Marea Britanie şi eliberaţi în Parcul Natural Vânători Neamţ au fost surprinşi de sătenii dintr-o comună în timp ce se hrăneau cu fânul adunat pentru iarnă. Oamenii aşteaptă acum să fie despăgubiţi de Ministerul Mediului.

Cei şase zimbri donaţi anul trecut (aprilie) de o fundaţie Parcului Natural Vânători Neamţ şi eliberaţi ulterior în păduri au creat primele neplăceri populaţiei. Pe finalul anului trecut şi în ianuarie, erbivorele înfometate ajunse în zona comunei Hangu au atentat la căpiţele de fân ale sătenilor.

„Este vorba de cele şase femele aduse din Anglia, şi care au stat mai puţin în perioada de aclimatizare. De la început au avut un comportament atipic. În vară, turma a mers însoţită de un mascul spre culmile Hangului, în afara Parcului Natural, iar în toamnă, când masculul s-a întors, femelele au rămas acolo. Nu cunoaştem cauza <divorţului>, dar am aflat de reclamaţiile oamenilor că le-au mâncat din fân”, spune inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.

„Cine-i poate opri, la cât sunt de mari?”

Primarul comunei Hangu, Gavril Lupu a aflat de la consăteni despre incident, şi a constituit o comisie care a confirmat ulterior că pagubele au fost făcute de zimbri.

„Cine-i poate opri domnule, la cât sunt de mari? Oamenilor le-a fost frică să-i alunge, deşi zimbri nu-s violenţi. Au mai stricat şi nişte ţarcuri care împrejmuiau căpiţele. S-au făcut dosare şi sperăm ca oamenii să fie despăgubiţi”, a precizat primarul Lupu. 

În total au fost semnalate şase incidente de acest gen, iar valoarea estimată a despăgubirilor este de circa 3.000 de lei, banii urmând a fi achitaţi de Ministerul Mediului, fiind vorba de exemplare protejate de lege aflate în proprietatea statului român.

„Oamenii au fost cu bun simţ, nu au fost probleme, sperăm să nu fie prea multă birocraţie şi să-şi primească repede contravaloarea despăgubirilor. O explicaţie pentru comportamentul zimbrilor ar putea fi faptul că cele şase femele provin din grădini zoologice, unde erau obişnuite să li se dea mâncare în orice anotimp, şi nu au avut timp suficient în perioada de aclimatizare să înveţe să caute hrana, iarba spontană. Din punctul acesta de vedere putem spune că ceilalţi zimbri eliberaţi în urmă cu doi-trei ani s-au mai sălbăticit”, concluzionează Sebastian Cătănoiu.

Cei şase zimbri provin de la grădini zoo din UK

Cei şase zimbri din Marea Britanie au ajuns în Neamţ pe 24 aprilie 2014, urmare a unei donaţii realizate cu ajutorul Fundaţiei Aspinall, din Regatul Unit. Femele de zimbru, cu vârste între 2 şi 3 ani, proveneau de la grădinile zoologice Howletts (2 exemplare) şi Port Lympne (1) din Anglia, Fota (2) din Irlanda şi Highland (1) din Scoţia. 

În prezent, în pădurile din Neamţ sunt liberi 18 zimbri (din care 2 fătaţi în libertate), iar alte două exemplare sunt detaşate în ţarcul de aclimatizare de la Chitele (Crăcăoani) umrmând a fie eliberate în această primăvară.  

De asemenea, în semilibertate sunt alte 15 exemplare, iar la grădina zoologică din Vânători Neamţ pot fi văzuţi 6 zimbri. 

Pe aceeaşi temă:

Zimbrii de Marea Britanie, pregătiţi de eliberare în pădurile din Neamţ

Pădurile din Neamţ, populate cu zimbri din Anglia. Şase exemplare vor fi importate din grădinile zoo

FOTO Cei şase zimbri aduşi din Marea Britanie au fost eliberaţi în pădurile din Neamţ

Zimbrii donaţi României, vedete în presa britanică

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite