Top 10 cele mai grandioase stadioane din lume. Locul neaşteptat ocupat de Wembley, numit şi templul fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul Wembley FOTO: adevarul.ro
Stadionul Wembley FOTO: adevarul.ro

Primul loc în topul celor mai mari 10 arene sportive din lume este ocupat de stadionul din capitala statului Coreea de Nord, care a găzduit şi meciuri de fotbal, dar şi parade comuniste sau execuţii publice.

Conform ierarhiei publicate de site-ul wikipedia, primele poziţii în top 10 al celor mai mari stadioane de fotbal din lume sunt ocupate de arene situate în ţări slab dezvoltate. 

1.Rungrado May Day din Phenian (Coreea de Nord) - are o capacitate de 150.000 de locuri. Cea mai grandioasă arenă din lume a găzduit rar echipa naţională de fotbal, dar este folosită pentru evenimente sportive (festivalul Arirang), pentru paradele organizate pentru liderul comunist Kim II-sung, iar în trecut a fost utilizat şi pentru execuţii publice.

Stadionul a fost construit pentru a 13-a ediţie a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor din 1989.

Arena este 100% acoperită şi are pistă de atletism. Dimensiunile terenului  principal sunt de 22.500 mp, iar spaţiul total de peste 207.000 mp.

Cel mai mare stadion din lume FOTO: fotografie realizată de Oliver Wainwright pentru The Guardian

rungrado

2. Yuva Bharati Krirangan din Calcutta (India) - poate primi 120.000 de spectatori. Arena construită în anul 1984 găzduieşte constant meciurile echipei naţionale de fotbal. 

Stadionul este acoperit în proporţie de 70% şi are pistă de atletism.

Recordul de asistenţă la un joc pe această arenă a fost stabilit în anul 1997, într-un meci dintre East Bengal FC şi Mohun Bagan AC, la care au asistat 131.000 de spectatori.

3. Azteca din Mexico City (Mexic) – are o capacitate de 105.064 locuri. 

Este cel mai mare stadion din America Latină, al 5-lea ca mărime din lume şi cel mai mare stadion din lume destinat exclusiv fotbalului. 

A fost construit în anul 1966, nu are pistă de atletism şi este acoperit în proporţie de 70%.

Dintre toate stadioanele, Azteca se află la una din cele mai mari altitudini,  fiind situat la 2200 metri deasupra nivelului mării. Estadio Hernando Siles din Bolivia este arena situată la cea mai mare altitudine din lume (3.637 de metri de nivelul mării).

Pe Azteca evoluează atât naţionala de fotbal a Mexicului, cât şi echipa clubului Club América.   

Estadio Azteca FOTO: stadiumDB.com

azteca

4. Azadi din Teheran (Iran) are o capacitate de 100.000 de locuri. Pe acest stadion joacă echipa naţională de fotbal a Iranului şi echipa „Persepolis Teheran”.

Stadionul a fost construit în anul 1971, are pistă de atletism şi nu este acoperit. 

Stadionul Azadi din Teheran FOTO: footballtripper.com

image

5. Camp Nou din Barcelona (Spania) este cea mai mare arenă de fotbal din Europa, cu o capacitate de 99.787 de locuri. Numele oficial este Estadi del Futbol Club Barcelona, dar denumirea populară este Camp Nou (sau Nou Camp).

Denumirea arenei provine din limba catalană şi înseamnă „teren (câmp) nou”. Stadionul nu are pistă de atletism, iar 41% din numărul total de locuri (aproape 41.000 de locuri) sunt protejate de acoperiş. 

Arena este fieful titratei echipe FC Barcelona. 

6. Melbourne Cricket Ground din Melbourne (Australia) are o capacitate de 98.000 de locuri. Pe această arenă îşi dispută (rar) meciurile echipa naţionalăp de fotbal a Australiei.

Arena nu are pistă de atletism şi a fost construită în anul 1853, fiind cea mai veche dintre toate stadioanele grandioase din top 10 mondial.

Stadionul este acoperit în proporţie de 55%.

7. Maracana din Rio de Janeiro (Brazilia). Faimosul stadion are o capacitate de 96.000 de locuri. Este locul în care îşi dispută majoritar meciurile echipa naţională de fotbal a Braziliei, dar tot aici şi-au disputat partidele echipele din Rio de Janeiro (Botafogo, Flamengo, Fluminense şi Vasco da Gama).

Maracana a fost inaugurată în anul 1950 pentru a găzdui meciurile turneului final al Campionatul Mondial de fotbal şi a mai găzduit numeroase alte evenimente sportive şi culturale. 

Stadionul a fost reconstruit parţial pentru Cupa Confederaţiilor FIFA 2013 şi Campionatul Mondial de fotbal din 2014. Maracana a găzduit şi ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice de vară din 2016.

maracana

8. Soccer City din Johannesburg (Africa de Sud) poate primi 94.736 de spectatori. Cunoscut în trecut ca Stadionul FNB, Soccer City găzduieşte meciurile echipei naţionale a Africii de Sud şi ale echipei de club Kaiser Chiefs.

Arena a fost dată în funcţiune în anul 1989, dar a fost renovată în 2009 pentru turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din 2010. A mai găzduit turneele finale ale Cupei Africii pe Naţiuni din 1996 şi 2013.  

Soccer City nu are pistă de atletism şi este acoperit 100%.

9. Rose Bowl din Pasadena, California (SUA) are o capacitate de 91.136 de locuri. Este stadionul clubului de fotbal american UCLA şi găzduieşte în principal meciuri de fotbal american universitar. Între anii 1996 şi 2003, aici şi-a jucat partidele din Major League Soccer (MLS) echipa Los Angeles Galaxy.

Rose Bowl a fost dat în funcţiune în anul 1922 şi a costat 272.198 de dolari. 

A găzduit meciurile turneului final al Campionatului Mondial de fotbal din 1994 (între care partidele România - Columbia, România - SUA, România – Argentina, finala mică Suedia – Bulgaria şi finala mare Brazilia - Italia). 

De asemenea a fost gazdă pentru Jocurile Olimpice de vară din anii 1932 şi 1984.

10. Wembley din Londra are o capacitate de 90.000 de locuri. Denumit „templul fotbalului“, sau „catedrala fotbalului“ (cum i-a spus Pele), Wembley este fieful echipei naţionale a Angliei. 

Actuala arenă a fost deschisă în 2007 fiind construită pe locul vechiului stadion demolat în 2003. Stadionul a fost construit de către firma australiană Multiplex contra sumei de 798 milioane de lire sterline.

Stadionul nu este prevăzut cu pistă de atletism şi poate fi acoperit integral dacă se acţionează acoperişul parţial retractabil. 

În afară de partidele naţionalei Albionului, Wembley găzduieşte şi alte partide de interes major precum finalele FA Cup sau finalele competiţiilor europene (a găzduit 7 finale de Champions League). Ultimele două au fost disputate pe arena nou construită: în 2011 (Barcelona - Manchester United 3-1) şi în 2013 (Bayern Munchen - Borussia Dortmund 2-1).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite