Serbările zăpezii la Durău, la poalele Ceahlăului. De ce sunt sfătuiţi turiştii să nu se încumete spre culmile muntelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amatorii de schi şi săniuş sunt aşteptaţi in staţiune. FOTO: Salvamont Neamţ
Amatorii de schi şi săniuş sunt aşteptaţi in staţiune. FOTO: Salvamont Neamţ

Ultimele manifestări au loc în zilele acestui final de saptamână. Salvamont Neamţ şi jandarmii nu recomandă ascensiunile, masivul fiind acoperit de o platoşă de gheaţă.

Serbările zăpezii de la Durău, începute acum două săptămâni, se încheie pe 2 februarie, în staţiune fiind aşteptaţi foarte mulţi turişti, mai ales că se pot practica sporturile de iarnă. 

Starea pârtiilor este foarte bună, stratul necesar pentru schi şi săniuş fiind asigurat de tunurile pentru zăpadă artificială, pentru că ninsori nu au mai fost în zonă.

Dacă la baza muntelui condiţii pentru un sfârşit de săptămână plăcut sunt, situaţia se schimbă oarecum în cazul celor care doresc să urce pe Ceahlău. 

Montaniarzilor le sunt recomandate ascensiunile doar dacă au echipament adecvat, musai cu colţari, pentru că traseele sunt îngheţate tun, iar „amatorilor“ să renunţe dacă nu sunt dotaţi corespunzător, pentru că se expun pericolelor.

„Nu vă aventuraţi pe traseele montane în timpul avertizărilor de vreme rea şi la fiecare deplasare trebuie să vă echipaţi corespunzător. Rămâneţi în zona cabanelor. În această perioadă traseele prezintă porţiuni acoperite cu gheaţă. Informaţi-vă despre evoluţia vremii, iar în cazul în care sunteţi

nevoiţi să folosiţi traseele montane nu plecaţi singuri la drum, alegeţi un traseu mai puţin dificil şi evitaţi zonele de creastă. Retrageţi-vă în locuri adăpostite sau la cea mai apropiată cabană dacă întâmpinaţi

dificultăţi pe traseu sau se înrăutăţeşte vremea“, transmit jandarmii montani din Neamţ, care au o subunitate în staţiunea menţionată.

Trasee recomandate şi distracţie pe pârtii

În caz că sunt temerari care vor să ajungă pe culmile Ceahlăului, Salvamont Neamţ recomandă traseele mai uşoare, cu plecare din localitatea Izvorul Muntelui, pe Lutul Roşu sau Jgheabul cu Hotar, sau din Durău, pe la Cabana Fântânele - cabana Dochia. 

Este închisă poteca de la Cascada Duruitoarea la Cabana Dochia, existând pericolul căderilor în golurile alpine din cauza difilcutăţii accentuate şi a gheţii. 

Cea mai uşoară ascensiune este venind cu maşina, pe DN Bicaz - Lacul Roşu - Gheorgheni, prin localitatea Bicazu Ardelean până la baza masivului, iar de aici spre Cabana Dochia, pe la Stănile.

Revenind la Serbările zăpezii, cei care vor să scape de rutina cotidiană specifică aglomeraţiilor urbane sunt aşteptaţi la Durău, fiind asigurate condiţii pentru un final de săptamână relaxant. 

Pe lângă tot ceea ce presupune confortul asigurat de hoteluri şi pensiuni, cadrul natural îmbie la scurte drumeţii. Şi vrea se anunţă extrem de plăcută pentru această perioadă, anunţându-se pemperaturi pozitive, de până la 10 grade Celsius. 

Dincolo de aceste aspecte, practicanţii  sporturilor de iarnă au la dispoziţie o pârtie are două trasee, pentru schi şi sanie, tot atâtea teleschiuri, fiind şi un centru de închiriere a articolelor şi echipamentelor pentru cei care nu au dotările necesare. De precizat că se poate merge la săniuş, cu placa sau schia şi după lăsarea întunericului, graţie unei instalaţii nocturne.

Atenţie şi pe pârtii!

Organizatorii Sărbătolor zăpezii au pregătit concursuri pe pârtii şi jocuri distractive, au invitat la ediţia din acest pentru a susţine concerte pe Los Anonimos, DJ project, Edward Sanda şi Amna, iar noaptea vor fi focuri de artificii. 

Salvamontiştii din Ceahlău vor fi şi ei prezenţi, în caz că se petrec incidente nedorite. Pentru a le preîntâmpina, salvatorii montani atrag atenţia practicanţilor sporturilor de iarnă că este interzis

accesul sau circulaţia pe pârtii cu orice tip de vehicul, la fel coborârea utilizând dispozitive improvizate sau iar accesul pe pârtii fără echipament adecvat. În plus, trebuie respectate recomandările 

organizatorului evenimentului şi alte reglementări ce vizează comportamentul pe pârtii. 

La finalul săptămânii trecute, la Durău au fost circa 2.000 de turişti şi, din păcate, au fost şi câteva incidente. 

„Două cazuri mai grave, unde a fost solicitată intervenţia ambulanţei, cât şi alte 11 traumatisme s-au înregistrat la punctele de prim ajutor din Durău dar şi la Baza Salvamont Dochia din platoul Masivului

Ceahlău. Peste două mii de turişti au umplut pârtiile de schi, sanie şi orice alt petec de zăpadă artificială din Staţiunea Durău. Deoarece s-a pus accent foarte mult pe prevenire, salvatorii montani fiind permanent în mijlocul practicanţilor sporturilor de iarnă raportat la numărul turiştilor incidentele au fost foarte puţine, la acest fapt contribuind şi stratul de zăpadă de o calitate deosebită şi o grosime de peste 50 centimetri“, a transmis Salvamont Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite