Sancţiune-record pentru televiziunea care a difuzat în prime time înregistrarea deocheată cu un deputat PSD de Neamţ

Sancţiune-record pentru televiziunea care a difuzat în prime time înregistrarea deocheată cu un deputat PSD de Neamţ

Amenda dată de CNA postului TV din Neamţ este maximum prevăzut în legislaţia audiovizuală

CNA a amendat cu 200.000 de lei postul de televiziune EST TV, sancţiunea maximă posibilă prevăzută în legislaţia audiovizualului. În dezbaterea care a precedat votul, membrii Consiliului au discutat despre justificarea difuzării imaginilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat în şedinţa de joi, 10 aprilie, cazul EST TV Neamţ, post de televizune care a difuzat în urmă cu o săptămână ( pe 3 aprilie a.c) o înregistrare care îl prezenta pe deputatul şi preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, în timp ce întreţinea relaţii sexuale.
 
Filmuleţul, difuzat în cadrul emisiunii informative „Breakink news”, de la ora 21, a fost prezentat sub titlul „Modelul politicianului român - relaţii intime cu minore”.
 
La propunerea preşedintelui CNA, Laura Georgescu, amenda aplicată televiziunii EST TV a fost de 200.000 de lei. Au fost de acord pentru această sancţiune şapte membrii (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea), iar împotrivă au votat Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
 
„Este vorba de un politician proeminent despre care se spune că are relaţii cu minore. Este demonstrat că este vorba de o minoră? Dacă este într-adevăr un politician care are relaţii sexuale cu o minoră, asta e o chestiune de interes major”, a spus membrul CNA Christian Mititelu, comnform Mediafax.
 
În dezbatere, Cristina Trepcea, membru CNA a replicat că dacă era o ştire, ea putea fi difuzată, însă cu respectarea legislaţiei audiovizualului. 
 
„Felul în care este ilustrată această ştire trebuie să respecte legea. Felul în care au ilustrat această ştire este împotriva legii. Nu se justifică să dai asemenea imagini la televizor”, a spus Cristina Trepcea.
 
Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, a articolului 18, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen”, şi a articolului 19, alineatul 2 din Cod - „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă”.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: