Primele speranţe pentru românca despărţită de copii în Finlanda. Ce răspuns a primit femeia de la Preşedinţia României

Primele speranţe pentru românca despărţită de copii în Finlanda. Ce răspuns a primit femeia de la Preşedinţia României

Camelia Smicală între Maria şi Mihai, şi împreună cu fiica majoră Andreea FOTO: Facebook

Camelia Smicală, medicul român care se luptă de patru ani să-şi recupereze copiii luaţi de statul finlandez, a cerut ajutorul mai multor instituţii, între care şi Preşedinţia României.

Ştiri pe aceeaşi temă

Povestea Cameliei Smicală (Jalaskoski), medic român originar din Piatra Neamţ stabilit în Finlanda, a devenit cunoscută după ce femeia a rămas fără cei doi copii minori, preluaţi de sistemul de protecţie socială al acestei ţări. 
 
Scena dramatică din 16 mai 2015, atunci când executorii judecătoreşti au intrat în casa româncei pentru a-i lua cu forţa pe Mihai (13 ani) şi Maria (12 ani), a însemnat şi startul unei lupte continue pe care Camelia Smicală o duce cu autorităţile finlandeze pentru a-şi putea recupera copiii.   
 
După patru ani de chin, femeia a primit pentru prima dată un semn de la Administraţia Prezidenţială. Pe masa preşedintelui Klaus Iohannis a ajuns o petiţie înaintată de o platformă civică şi semnată de cei doi copii prin care se cerea o mediere a preşedintelui.  
 
În răspunsul semnat de consilierul de stat Gabriel-Cristian Piscociu se arată că problema a fost trimisă spre analiză Ministerului Afacerilor Externe, de unde se aşteaptă un răspuns în termenul legal.
 
 
Cazul Cameliei Smicală a sensibilizat români din Diaspora, dar şi din ţară. Pe 7 iulie 2018, la Piatra Neamţ şi în alte oraşe din ţară (Arad, Cluj, Iaşi), dar şi în străinătate, la Madrid şi Berlin (la sediile ambasadelor României din Spania şi Germania) au avut loc simultan, astfel de mitinguri de susţinere a femeii care se luptă să-şi recupereze cei doi copii luaţi în custodie de statul finlandez.
  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările