Planurile de viitor ale temerarilor români ajunşi la capătul lumii. Ţinta, „Pământul lui Van Diemen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu şi Irina au avut parte de o experienţă inedită în Noua Zeelandă FOTO Facebook
Radu şi Irina au avut parte de o experienţă inedită în Noua Zeelandă FOTO Facebook

Radu Păltineanu şi Irina Repede au terminat temerara expediţie ce a presupus străbaterea a circa 3.000 de kilometri pe cele două mari insule ale Noii Zeelande.

După o călătorie care a însemnat străbaterea la pas, în canoe, când a fost vorba de traversarea unor lacuri, râuri sau golfuri şi pe bicicletă a Noii Zeelande, pe Insula de Nord şi Insula de Sud, Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ, şi Irina Repede, din Bucureşti, au încheiat temerara lor expediţie. 

Aceasta a însemnat străbaterea, timp de mai bine de opt luni, a circa 3.000 de kilometri, trecând prin locuri ireal de frumoase, „de basm”, după cum le-au catalogat cei doi români, ajungând, în după amiaza zilei de 27 decembrie 2020, la strâmtoarea Foveaux şi terminând astfel traversarea Insulei de Sud. 

Cei doi sosiseră în Noua Zeelandă în martie 2020, propunându-şi să petreacă o vacanţă în exotica ţară, dar au devenit prizonieri fără voie, deoarece pandemia de coronavirus a determinat autorităţile să închită toate porturile şi să anuleze cursele aeriene. 

Aşa se face că Radu şi Irina au trebuit să stea 5 săptămâni în izolare într-un sat din Northland - Ţinutul de Nord, situat în apropiere de un oraş cu 6.000 de locutori, Kerikeri, destinaţie turistică la 250 de kilometri nord de Auckland, au exploarat locuri sălbatice, iar la un moment dat au decis să întreprindă inedita călătorie, una care a început pe 17 mai 2020. 

În timp ce străbăteau Insula de Sud, delectându-se cu ceea ce oferea „Mama Natură“, se pare că cei doi prieteni au pus la cale alt plan îndrăzneţ. „Abordarea“ unui continent, Australia, începând cu insula Tasmania, deşertul din Melbourne până la Darwin, spre Alice Springs şi apoi către capul York şi coasta Queensland. 

„Suntem deja de mai bine de 9 luni în Noua Zeelandă şi mai avem puţin şi ajungem şi la capătul traseului nostru prin insulele de la Antipozi. Bine, bine, mai avem nişte vârfuri de urcat, nişte kilometri de făcut, nişte parcuri naţionale de explorat, dar mult nu mai este. Şi acum vine marea întrebare. De aici, încotro? Ne întoarcem acasă? Nu, cum ar fi!? Să oprim nebunia, să nu lăsăm aventura să curgă? Şi la fel de firesc ne uităm pe hartă şi Australia pare la o aruncătură de băţ. (...) Cum ar fi?!“, posta, pe 9 decembrie, pe Facebook, Radu Păltineanu, absolvent al prestigioasei Universităţi McGill din Canada.

În aşteptarea vizei

Acesta a mai dezvăluit că noua aventură va avea loc tot pe bicicletă, Insulele Noii Zeelande fiind un bun botez pentru iubita sa, Irina, „care a făcut deja tot research-ul pentru Australia. Nici prin cap nu ne trecea acum 9 luni de zile că aveam uşor, uşor, să transformăm o situaţie aparent critică într-o nouă mega aventură, dar viaţa te surprinde în cele mai faine moduri, iar experienţele curg atât timp cât nu le îngrădeşti. Atât timp cât te laşi purtat de necunoscut, în necunoscut. Şi asta este frumuseţea vieţii“. 

Păltineanu a povestit că el tocmai a obţinut viza de intrare în Australia, în pandemie, singurul loc de pe planetă din care se poate intra fără excepţii şi carantinare, momentan, în Australia, fiind Noua Zeelandă, pentru el acest lucru fiind o simplă formalitate, pentru că are paşaport canadian. 

paltineanutasmania1 FOTO Facebook

Cei doi români, pe Insula de Sud, după traversarea strâmtorii Cook FOTO Facebook

„În schimb, pentru Irina, care are doar paşaport românesc, lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Să vedem când şi dacă obţine viza. Fingers crossed. Australia nu este cea mai prietenoasă ţară când vine vorba de a acorda vize românilor. În rest, viaţa şi visurile merg mai departe“, a mai scris tânărul. 

Dacă românii vor reuşi să pornească în noua expediţie, prima ţintă este insula Tasmania, cel mai mic stat al Australiei, care are capitala la Hobart. Primul european care a ajuns aici, în 1642, a fost navigatorul olandez Abel Tasman, care a botezat insula „Pământul lui Van Diemen“ în onoarea guvernatorului de atunci al Companiei Olandeze a Indiilor de Est. 

Din 1770, insula a fost luată în stăpânire de James Cook, în numele Marii Britanii, iar în 1803 a fost întemeiată prima aşezare europeană cu rol de colonie penitenciară, una care avea un regim extrem de dur. 

Radu Păltineanu mai are la activ o temerară. Pe 5 august 2015, pleca cu bicicleta din nordul Alaskăi şi ajungea, după 3 ani, 2 luni şi 17 zile, pe 22 octombrie 2018, în Argentina, în Ţara de Foc, la Ushuaia, unind astfel cele două extreme ale Americilor, pe două roţi în prima aventură românească de acest gen, care a însemnat 34.554 de km pedalaţi şi alţi 4.100 de km navigaţi pe Amazon.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

România, la o televiziune franceză. „O călătorie între tradiţie şi modernitate: ameţitor, delicios, delirant şi rafinat“

De ce „marea dintre munţi“ a devenit un ocean de gunoaie. Experienţa neplăcută a doi temerari înotători

 :

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite