Neamt: Portret/ Oana Elena Gîrbea Profesorul care dă mereu nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălul de la Colegiul „Calistrat Hogaş“ din Piatra Neamţ îi ajută pe elevi să-şi formeze o cultură generală cu tentă artistică. 

Profesoara de arte vizuale s-a simţit atrasă de zona artistică încă de mică, iar la vârsta de 10 ani desenele sale au fost apreciate de un profesor care i-a sfătuit pe părinţi să o îndrume către o carieră în domeniu. A studiat pictura cu profesorul Grigore Agache la Liceul de Artă „Victor Brauner“, iar în anii ’90 a fost şi premiată în cadrul expoziţiilor la care participa. „Pictam foarte mult natură statică şi compoziţii cu personaje. Am fost atrasă mai puţin de arta abstractă, iar toate lucrările mele sunt figurative“, îşi aminteşte Oana.


De altfel, a fost şi stilul urmat la facultate, în Iaşi, sub îndrumarea profesorului Liviu Suhar. „Nu am continuat să profesez în domeniu pentru că e greu să trăieşti din pictură. După absolvire am pictat icoane în Italia, unde am locuit o perioadă, în cadrul unei asociaţii artistice de lângă Veneţia“, spune pietreanca. Din 2006, Oana Gîrbea este profesor de arte vizuale la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ din Piatra Neamţ şi recunoaşte că stilul de predare şi modul de relaţionare cu elevii i-au atras simpatia acestora.


Artă sau kitsch


„Nu le dau teme pentru acasă niciodată şi toţi au nota 10 de la mine, chiar dacă am avut şi reproşuri în cancelarie din această cauză“, spune profesorul. Oana Gîrbea vrea ca lecţiile sale să fie utile pentru liceeni şi mult timp după ce îşi finalizează studiile. „Consider că, dacă ştiu să recunoască o pictură, autorul unei creaţii sau un curent artistic, va fi un câştig pentru ei. În ore discutăm despre simbolistica şi importanţa culorilor, despre teatru, graffiti sau despre design vestimentar“, spune profesoara care găseşte mereu teme de discuţie apropiate de interesul elevilor. 

Un domeniu de care liceenii sunt atraşi şi participă cu interes la ore este cel al publicităţii. „Discutăm foarte mult despre imaginile publicitare, unde e artă şi unde e kitsch. Analizăm cu exemple concrete ceea ce se vede în media, ceea ce ne oferă oraşul şi folosim frecvent internetul“, a încheiat profesoara.

întrebări şi răspunsuri

Ce le insuflaţi elevilor la cursul de arte vizuale?
Încerc să le formez o cultură generală cu tentă artistică. Obiectul meu are legături cu istoria, geografia sau geometria. Nu le cer să facă teme, ci doar participare şi implicare la ore. Nici măcar nu trebuie să fie de acord cu mine, ci să se descopere pe ei înşişi.  
Cum arată o oră de curs?
Am avut o lecţie despre actorii de cinema. Am folosit imagini preluate din filme şi am analizat împreună diferenţele dintre perioade. Altădată, la un proiect realizat la biblioteca liceului, i-am invitat pe artiştii Laurenţiu Dimişcă şi Petru Diaconu, care le-au vorbit elevilor despre pictorii nemţeni Victor Brauner, Lascăr Vorel şi Iulia Hălăucescu.

ce-i place
Oana Gîrbea este pasionată de grafică şi a realizat ilustraţii pentru un volum de poezii, iar acum pregăteşte un proiect pentru o carte de eseuri. E o mare devoratoare de filme, iar regizorul preferat este Alfred Hitchcock.
ce nu-i place
Este sensibilă la semnificaţia culorilor, iar negrul îi creează o stare de disconfort. „Nu-mi place viaţa în alb şi negru. O mare parte din energie mi-o dau culorile. Negrul îmi dă o stare de tristeţe profundă şi încerc să-l evit“, spune Oana.

profil
născută. 9 iunie 1979, la Piatra Neamţ.
studii. Facultatea de Arte Plastice, Decoraţiuni şi Design, secţia Pictură, Univ. de Arte „George Enescu“ Iaşi.
familie. Este căsătorită.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite