Miza numirii a zece directori într-un an la spitalul unde pacienţii au ars de vii: „Puşculiţă de partid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zece pacienţi au murit arşi de vii, pe 14 noiembrie 2020, la Spitalul Judeţean Neamţ FOTO ISU Neamţ
Zece pacienţi au murit arşi de vii, pe 14 noiembrie 2020, la Spitalul Judeţean Neamţ FOTO ISU Neamţ

Spitalul Judeţean Neamţ, locul unde zece pacienţi au ars de vii, a avut toţi atâţia directori într-un an, unul dintre ei afirmând răspicat, ulterior, că numirea conducerii unităţii medicale era legată strict de interesele de natură politică.

Piatra Neamţ, sâmbătă, 14 noiembrie 2020, ora 19.00, Spitalul Judeţean. Printr-un apel la 112 se anunţa că la cea mai mare unitate sanitară din Neamţ a izbucnit un incendiu. Unul care a fost considerat ca fiind printre cele mai tragedii din sistemul sanitar românesc, zece pacienţi care se aflau în stare gravă, la Secţia ATI, decedând arşi de vii.

Apoi au început anchetele. Unele interne, la spital, Direcţia de Sănătate Publică, Consiliul Judeţean, care administrează unitatea sanitară, Inspectoratul Teritorial de Muncă,

Parchetul Neamţ, pentru ca apoi cercetările să fie preluate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până în acest moment nu au fost formulate concluzii certe despre ce a cauzat tragedia. 

La început de aprilie 2021, subiectul unui episod din seria

celor difuzate de PRO TV sub genericul „România te iubesc“ a fost cazul petrecut la spitalul din Piatra Neamţ, accent punându-se pe o situaţie nemaiîntâlnită în sistemul sanitar românesc. 

Într-un singur an au fost numiţi, aproape toţi pe criterii politice, zece directori, unii dintre ei demişi doar după câteva zile de manageriat sau care au renunţat la funcţie după tragedia de pe 14 noiembrie 2020. Între timp au apărut şi unele detalii despre incendiul de la Spitalul de Urgenţă Piatra Neamţ.

Secţia ATI nu avea avize de la DSP, hidranţii nu funcţionau, sistemul de ventilaţie era inexistent, instalaţia electrică era din anii 70 şi electricienii angajaţi nu aveau avize de la Autoritatea pentru

Reglementare în Energie. 

Acest lucru a fost dezvăluit la „România te iubesc“. Unul dintre intervievaţi a fost Marius Ghineţ, patronul unei firme de pompe funebre, pe care PNL Neamţ l-a numit la conducerea Spitalului Judeţean. Şi cel care acum este director la o societate din subordinea CL Piatra Neamţ, Publiserv, ce are ca obiect de activitate asfaltări. El a avut un moment de sinceritate, spunând că Spitalul Judeţean este de maxim inters politic. O „puşculiţă“. 

„E o puşculiţă. Eu nu pot să vă spun dacă e de partid sau nu“ 

A declarat următoarele la PRO TV: „Reporter: De ce este o miză aşa mare din punct de vedere politic Spitalul Judeţean? Marius Ghineţ: Banii. De ce să nu vă răspund direct. Banii, investiţiile, finanţările care vin acolo. Este o miză. Toată lumea stă cu ochii pe spitalul din Piatra Neamţ. De ce? Pentru bani. Reporter: E o puşculiţă de partid? Marius Ghineţ: E o puşculiţă. Eu nu pot să vă spun dacă e de partid sau nu“.

Ionel Arsene, şeful PSD al Consiliului Judeţean Neamţ, cel care a numit cei mai mulţi directori, pentru că spitalul e în administrarea CJ, a fost şi el intervievat. A susţinut, deranjat de întrebările puse, că nu ştia că hidranţii nu funcţionează deşi constatările figurează în raportele de control ale ISU. 

„Reporter: Vi se pare normal ca toţi aceşti manageri care au fost, pe care dumneavoastră i-aţi numit, niciunul de exemplu, pe parcursul a doi ani şi anul cu pandemia şi în anul dinainte când nu era presiunea atât de mare, să nu fi sesizat şi să fi încercat să rezolve o problemă atât de simplă cum este de a repara nişte hidranţi? Ionel Arsene: Dumneavoastră ştiţi siguri că nu funcţionau hidranţii?

Reporter: Da. Ionel Arsene: De unde? Reporter: De la ISU, că e în rapoartele ISU, declaraţiile medicilor... Ionel Arsene: ISU, atunci când au fost şi au făcut controale, nu le-a pus în vedere să rezolve? Reporter: Ba da. Ionel Arsene: Da, eu n-am ştiut asta“. 

Director doar... trei zile 

La Spitalul Judeţean Neamţ, unii dintre directori au avut mandate foarte scurte, chiar de câteva zile şi o săptămână.Până pe 18 decembrie 2019, director a fost economistul Codruţ Munteanu, de pe 19 decembrie 2019 până pe 17 martie 2020 chirurgul Alexandru Juncu, iar pe 17 martie a urmat Toader Mocanu, fost prefect şi senator de Neamţ. 

Pe 3 aprilie, era desemnat doctorul Florin Apostoaie, fost director al Spitalului Târgu Neamţ, în locul lui Mocanu, care-şi dăduse demisia din motive de sănătate, iar pe 10 aprilie Apostoaie era revocat, funcţia revenindu-i epidemiologului Daniela Marcoci, care preciza că va fi director doar pe perioada stării de urgenţă, fiind numită de către ministrul Sănătăţii. 

Pe 17 mai, Marius Ghineţ era instalat ca noul manager al spitalului, lucru care l-a făcut „vedetă“ în ţară, deoarece avea o firmă de pompe funebre, dar a rezistat doar trei zile, fiind demis, pe 20 mai, de Ionel Arsene. A urmat medicul Silviu Verzea, care a decis să părăsească postul prin demisie, după ce presa a difuzat filmări şi poze în care se vede cum bătrâni erau ţinuţi cu orele în curtea spitalului noaptea, sub cerul liber, pe scaune. 

A urmat Lucian Micu, fost primar al municipiului Roman, care şi-a pierdut funcţia din cauza unei incompatibilităţi, el rezistând ca director de spital 21 de zile, demisia fiind consemnată pe 17 noiembrie 2020, după tragedia produsă de incendiul de la Secţia ATI. A venit, tot ca interimar, medicul Cristina Atănăsoaie Iacob, care mai avusese o funcţie de conducere în urmă cu câţiva ani (director medical), pentru ca cel mai recent manager să fie Alexandru Filimon, care a câştigat concursul pentru directorat pe 22 decembre 2020.  

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Piscina animalelor din masivul Ceahlău. Fotografii inedite cu sălbăticiuni care se adapă şi scaldă într-un tău

Cazierul de fărădelegi al infractoarei „pericol public“ care a dus la demiterea unui şef de Poliţie

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite