Misiuni amuzante ale pompierilor şi poliţiştilor. Cum au fost fugăriţi ore în şir de o maimuţă

Misiuni amuzante ale pompierilor şi poliţiştilor. Cum au fost fugăriţi ore în şir de o maimuţă

Nouă ore a durat operaţiunea de prindere a macacului FOTO Monitorul Neamţ

Pompierii şi poliţiştii trebuie să intervină uneori la misiuni mai deosebite, unele chiar amuzante, în timpul uneia dintre acestea fiind fugăriţi ore în şir de o maimuţă

Când se referă strict la noţiunile de pompier, poliţist sau jandarm, mentalul colectiv le raportează la stingerea de incendii, intervenţii în situaţii limită, asigurarea ordinii publice sau depistarea infractorilor. Dincolo de aceste misiuni, care derivă din natura meseriei, din când în când apar informaţii despre altele, de neconceput cu ceva ani în urmă, dar care acum par fireşti, chiar dacă sunt oarecum ieşite din comun. Iar unele chiar stârnesc zâmbete prin ineditul lor, forţele de intervenţie fiind puse în situaţii neprevăzute. Între ele prinderea unor pisici urcate în copaci, a unor bursuci din subsoluri de bloc, scoaterea unor cai, vaci şi câini căzuţi prin gropi şi puţuri sau a unei căprioare picată într-un canal hidroenergetic. În Neamţ, o structură recent înfiinţată,
Poliţia Animalelor, are în lucru un groaznic caz penal, un individ schingiuind un cal. 
 
Un caz ilar a avut loc acum trei ani în Piatra Neamţ, în prim plan fiind o maimuţă, poliţişti, jandarmi, pompieri, veterinari, poliţişti locali şi persoane publice. Animalul evadase de la zoo şi nu s-a dat uşor prins, ore în şir îngrijitorii şi forţele de intervenţie urmărindu-l prin curţile oamenilor şi pe case. Pe 14 aprilie 2018, la ora 09.00, macacul a fost scos din cuşcă pentru a fi dus la un veterinar, dar la un moment dat a scăpat. Apoi, a fost o lungă operaţiune pentru prinderea lui, la care au participat echipaje de la ISU, Poliţie, Poliţia Locală, medici veterinari,  reprezentanţii grădinii zoologice, ai Prefecturii şi chiar primarul de atunci, Dragoş Chitic. Au urmat momente amuzante pentru trecători şi gură-cască, cu cei implicaţi urmărind masculul pe acoperişuri, curţi şi copaci. Pentru ca „balamucul“ să fie maxim, singurul medic veterinar din Piatra Neamţ, care era autorizat să folosească o armă cu tranchilizante, lipsea din judeţ. 
 

Pompierii au salvat o căprioară, iar poliţiştii un bursuc 

Maimuţa avea să fie capturată abia în jurul orei 18.00, reuşindu-se tranchilizarea în timp ce se afla pe acoperişul unei case din apropierea parcului zoo. „Reprezentaţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ au contribuit cu lista persoanelor care pot utiliza arme cu tranchilizare“, precizat locotenent colonel Mihai Ciprian Mitrea, şeful ISU Neamţ. 
 
Pe data de 15 iunie 2021, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ primea un apel, sesizându-se faptul că o căprioară căzuse în canalul hidroenergetic al râului Bistriţa, în apropierea localităţii Zăneşti. Apelantul detalia că sălbăticunea reuşea cu greu să mai înoate, deoarece curentul este foarte puternic. Şansele ca să iasă singură erau nule, pentru că amenajarea hidro are malurile oblice şi betonate, fiind foarte alunecoase din cauză că se depune mâzgă.
 
 

O căprioară a fost salvată dintr-un canal hidro FOTO ISU Neamţ

La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială pentru intervenţii şi o barcă din dotarea Detaşamentului Piatra Neamţ, intervenind şi voluntarii de la serviciul comunei Zăneşti. Cu ajutorul ambarcaţiunii şi nu fără eforturi, deoarece animalul era foarte speriat, căprioara a fost scoasă din apă. I-au fost acordate îngrijiri medicale de către un medic de la Clinica Inovet Care, după care a fost eliberată în mediul natural. 
 
Şi cadrele de la Poliţia Animalelor, structură recent înfiinţată şi în Neamţ, au destulă activitate, implicându-se în mai multe cazuri ale unor necuvântătoare aflate în situaţii de risc. Pe data de 19 aprilie 2021, o acţiune a vizat salvarea unui bursuc, care ajunsese în subsolul unui bloc din Piatra Neamţ, el putând constitui un pericol pentru locatari, deoarece este agresiv. A fost capturat şi predat unei asociaţii de protecţie a animalelor, iar peste două zile a fost eliberată în habitatul său natural, pe culmea împădurită Cozla, cea care, alături de Pietricica, străjuieşte oraşul Piatra Neamţ. 
 

Acuzat de rănirea sau schingiuirea animalelor 

Situaţii de animale schingiuite, rănite şi abandonate de stăpâni sau de alte persoane nu sunt singulare prin ţară, una de acest fel ieşind la iveală într-o comună din judeţul Neamţ. Animalul rănit, un cal, a ajuns într-o stare atât de gravă, încât veterinarii au ajuns la concluzia că nu are şanse de supravieţuire, astfel că s-a impus eutanasierea. Întâmplare a avut loc pe data de 30 iulie 2021, în jurul orei 21:00, oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Gărcina fiind sesizaţi cu privire la faptul că o persoană necunoscută a rănit un cal, în comuna Alexandru cel Bun. Poliţişii s-au deplasat la faţa locului, au constat că reclamaţia se confirmă, calul având un obiect tăietor înfipt în zona coastelor, un topor. 
 
„Cazul a fost preluat de cadrele Biroului pentru Protecţia Animalelor, sub supravegherea unui procuror de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ. Întrucît animalul prezenta o rană profundă şi având în vedere starea critică a acestuia, un medic veterinar a eutanasiat cabalina. În urma investigaţiilor desfăşurate, a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptei“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ. 
 
Pe 1 august, în baza probatoriului administrat, suspectul, un bărbat de 59 ani, din comuna Alexandru cel Bun,  a fost reţinut de anchetatori pentru 24 de ore, fiind pus sub acuzare pentru comiterea
infracţiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor. În urma anchetei s-a dispus ca cel în culpă să fie plasat în control judiciar.
 
Un caz similar a avut loc în Neamţ acum câţiva ani, când trei fraţi din comuna Girov a fost condamnaţi pentru că au maltrat calul din gospodărie. Era o premieră în justiţia nemţeană. Unul din ei a primit şase luni de închisoare şi i s-a interzis în următorii cinci ani să mai deţină cai, altul a ajuns la închisoare după ce i-au fost contopite mai multe pedepse, iar al treilea a primit o sancţiune de trei luni, cu suspendare. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările