Jurnal de şantier din locul unde pacienţii au ars de vii. „Împreună repornim inima spitalului“

Jurnal de şantier din locul unde pacienţii au ars de vii. „Împreună repornim inima spitalului“

Spitalul Modular ATI de la Piatra Neamţ va fi funcţional în circa două luni FOTO Dăruieşte Viaţă

Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, sub sloganul „Împreună repornim inima spitalului“, face un apel la solidaritate pentru construirea unei secţii ATI la unitatea sanitară unde zece pacienţi au murit arşi de vii

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucrurile se mişcă alert la Spitalul Judeţean Neamţ, unul aflat în mare suferinţă, la fel ca mai toate din ţară, acolo unde Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” a demarat un proiect cu fonduri din donaţii pentru realizarea unei secţii modulare ATI, implicându-se astfel într-un demers pe care nu-l fac nici statul, şi nici autorităţile. 
 
În seara de 14 noiembrie a anului trecut, Secţia ATI de la Spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ, a fost distrusă în totalitate de flăcări, iar zece pacienţi suferinzi de Covid-19
au murit arşi de vii. După această tragedie, asociaţia menţionată a decis să se implice, iniţiind ceea ce se numeşte generic NoiFacemUnSpital, „pentru a le oferi pacienţilor în stare grava o şansă în plus la viaţă“, după cum se menţionează pe pagina de socializare a organizaţiei. 
 
Lucrările la Spitalul Modular ATI au demarat luna trecută, pe un teren din curtea celei mai mari unităţi sanitare din judeţul Neamţ, fundaţia fiind deja turnată şi amplasate modulele. Mai sunt însă necesare fonduri, astfel că Dăruieşte Viaţă face un apel la solidaritate pentru finalizarea secţiei de terapie intensivă cu 18 paturi. 
 
„Firmele din zonă se pot alătura proiectului, redirecţionând 20% din impozitul pe venit/profit până pe 31 martie. Contractul de sponsorizare poate fi completat online, în doar 2 minute, pe www.daruiesteviata.ro. Persoanele fizice pot dona online pe site: https://bit.ly/2OZXvRJ sau direct în contul proiectului: RO16INGB 0000 9999 0390 4388 (cont în lei, titular: Asociaţia Dăruieşte Viaţă, Banca: INGB Centrala)“, se precizează pe contul de socializare al organizaţiei. 
 
Construcţia Spitalului ATI Piatra Neamţ este în desfăşurare, săptămâna aceasta montându-se unităţile modulare. Timpul estimat de finalizare este de aproximativ şase săptămâni., iar din suma totală necesară investiţiei, mai este nevoie de circa 1.3 milioane de euro. 
 

Unitate la standarde europene 

Ultima companie care a dat curs apelului Dăruieşte Viaţă este OLX România, care a anunţat că  se alătură proiectului cu 100.000 de euro. Un anunţ similar l-a făcut cunoscutul medic veterinar Liviu Harbuz, consilier Pro România în Consiliul Local Piatra Neamţ, care va dona 20.000 de lei din banii proprii, dar în numele aleşilor locali pietreni. 
 
Construcţia Spitalului Modular ATI Piatra Neamţ a început pe 4 februarie. Nu a avut fastul altora, adică nu a demarat cu tăieri de panglici, cu discursuri ale unor politicieni aflaţi în campanii electorale sau interesaţi să-şi lege numele de „măreţe realizări“ ci simplu, cu un comunicat al asociaţiei, unul însoţit de câteva fotografii, în care sunt detalii despre ce-şi propune proiectul. Scopul iniţiativei este de a reda capacitatea Spitalului Judeţean de a trata pacienţi în regim de terapie intensivă, după ce secţia ATI a ars în totalitate în incendiul de pe 14 noiembrie 2020. 
 
„În acest moment, un întreg judeţ nu are secţie de terapie intensivă care să corespundă normelor de tratare a pacienţilor în situaţii grave. Spitalul Modular ATI pe care îl construim aici va fi unul la standarde europene, cu centrală de tratare a aerului, sistem de detectare incendii, instalaţie de gaze medicale, etc. Facem apel la solidaritate pentru Piatra Neamţ şi pentru Moldova“, spuneau Oana
Gheorghiu şi Carmen Uscatu, fondatoarele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.
 
Spitalul Modular Piatra Neamţ va avea 18 paturi, grupate în trei saloane şi o rezervă de tip izolator, filtre pacienţi, zonă de donning şi doffing pentru personalul medical, laborator de analize medicale şi
sterilizare, depozite materiale, vestiare, grupuri sanitare, post supraveghere, cameră gardă, platformă tehnică pentru amplasarea CTA-urilor şi chillerelor şi spaţiu tehnic pentru reţelele de fluide medicale. 
 
Spitalul Modular Piatra Neamţ va fi al doilea de acest fel construit de Dăruieşte Viaţă în timpul pandemiei, primul fiind Spitalul Modular 1 Elias, cu o capacitate de 38 de paturi. Dăruieşte Viaţă a
construit şi două unităţi modulare de triaj, una pentru pacienţii oncologici la Spitalul Clinic Sibiu şi una pentru triajul epidemiologic la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările