Directoare de şcoală, condamnată alături de soţ pentru o escrocherie cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul şcolii din Piatra Neamţ a demisionat din funcţie FOTO Dan Sofronia
Directorul şcolii din Piatra Neamţ a demisionat din funcţie FOTO Dan Sofronia

În urma unei escrocherii cu fonduri europene, directoarea unei şcoli şi soţul ei au fost condamnaţi, având de plătit şi o mare sumă de bani

Daniela Domnica a demisionat, miercuri, 12 mai 2021, din funcţia de directoare a Şcolii „Nicu Albu“, din Piatra Neamţ, pe considerente etice, după ce a fost condamnată pentru înşelăciuni cu fonduri europene. Dosarul penal nu a avut legătură cu activitatea profesională a femeii, ancheta survenind unei afaceri private, pentru care a obţinut o finanţare europeană. 

În primă instanţă, cazul, instrumentat de procurori de la Direcţia Naţională Anticorupţie - biroul Teritorial Bacău, s-a judecat la Tribunalul Neamţ, în total fiind patru acuzaţi de fraudă cu fonduri europene, magistraţii condamnându-i pe trei dintre ei, unul fiind soţul profesoarei. 

Daniela Domnica a fost inculpată în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pentru această acuzaţie a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, pentru care judecătorii au decis suspendarea sub supraveghere. 

În acelaşi dosar a fost inculpat şi soţul său, Vasile Domnica, pentru complicitate la faptă, acesta primind o condamnare similară. Ambii au de prestat câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii şi de respectat şi o serie de obligaţii. Şi un afacerist, Gheorghe Tănase, a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Acesta a primit o pedeapsă de un an şi 4 luni de detenţie, tot cu suspendare. 

Pentru cel de-al patrulea inculpat, tot un om de afaceri, Vasile Cosău, s-a dispus încetarea procesului penal. Sentinţa primei instanţe a fost contestată la Curtea de Apel Bacău, dar a fost respinsă la finalul lunii aprilie 2021, astfel că soluţia Tribunalului Neamţ a devenit definitivă. Pe parte civilă, cei trei condamnaţi au fost obligaţi la plata unei mari sume de bani către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), respectiv 379.932 lei. 

Sechestru asigurator pe o pensiune şi un teren 

„Obligă inculpaţii D. D., D. V. şi T.G.V., în solidar, să plătească părţii civile suma de 379.932,16 lei, cu dobânzi şi penalităţi calculate de la momentul decontării fiecărei tranşe de plată, respectiv 30.04.2015, 23.06.2015, 25.08.2015 şi 17.12.2015 şi până la data plăţii efective, conform Codului de procedură fiscală”, conform instanţei. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut următoarea stare de fapt. În perioada 2012 - 2015, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, care viza înfiinţarea unei pensiuni agroturistice, Daniela Domnica a folosit în relaţia cu AFIR mai multe documente false şi inexacte, ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei de 379.932 lei. 

O parte din aceste documente, oferte de lucrări, situaţii de lucrări, facturi fiscale sau procese-verbale de conformitate, etc.) i-au fost puse la dispoziţie de către ceilalţi trei inculpaţi. Pentru recuperarea prejudiciului, a fost aplicat sechestru asigurator pe un teren de 1.125 metri pătraţi şi pe o pensiune agroturistică din comuna Răuceşti, care aparţin Danielei Domnica.

„Deşi lucrările efective de construire a pensiunii erau începute încă din luna august 2014, la data de 14 ianuarie 2015, pentru dovedirea îndeplinirii obligaţiilor asumate prin contractul de finanţare, inculpata Domnica Daniela a depus la AFIR dosarul privind organizarea procedurilor de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de execuţie lucrări de construcţie, care cuprindea ofertele formale (inexacte) emise de societăţile administrate de inculpaţii Cosău Vasile şi Tănase Gheorghe Valentin“, se preciza într-un comunicat al DNA. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Show-uri cu droguri în cluburi de fiţe. Arestări şi „note de plată“ pentru cei peste o sută de petrecăreţi

Fărădelegi care au oripilat Anglia. Cum au ajuns câţiva infractori români „vedete“ în Regatul Unit

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite