Dezastru ecologic pe râul Bistriţa. Câte tone de gunoaie au strâns 100 oameni, în doar 4 ore, pe o rază de un kilometru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 28 de ani a reuşit să mobilizeze „o armată“ de locuitori din Piatra Neamţ pentru o acţiune de salubrizare a malurilor râului Bistriţa.

Ionuţ Ursu (28 de ani), un tânăr dedicat acţiunilor de voluntariat, a revenit acasă, la Piatra Neamţ, la începutul acestei săptămâni, după ce tocmai a încheiat o acţiune umanitară în Grecia pentru refugiaţi.

Ionuţ şi-a serbat ziua de naştere luni, 6 martie, printre copiii cazaţi la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca“, unitate care i-a fost casă pentru o perioadă din copilărie, iar în zilele următoare a pus la punct o campanie de ecologizare a malurilor râului Bistriţa, înnecate de gunoaiele aduse din amonte, sau aruncate de localnici.

Un semnal de alarmă privind situaţia gravă din această zonă centrală a oraşului fuseseră lansate de câteva zile de Brânduşa Balan care postase pe Facebook poze cu câteva lebede sălbatice care înotau printre gunoaie în zona Podului Căprioara, în imediata vecinătate a Pieţei Centrale a oraşului.    

„Cu stupoare am descoperit că civilizaţia nu a ajuns şi în centrul oraşului Piatra Neamţ, fix peste drum de Piaţa Centrală, sub podul de cale ferată. Acest mesaj este şi în atenţia cetăţenilor care au prostul obicei de a-şi arunca mizeriile în natură!!! Cu ce v-au greşit lebedele ca să vă suporte această mizerie? Ca să nu întreb cu ce a greşit natura că nu aveţi habar să o păstraţi curată!! Natura nu este coşul de gunoi, stimaţi cetăţeni needucati!!“, spunea Brânduşa Bălan într-un mesaj postat pe 20 februarie.

Lebede pe râul Bistriţa, printre gunoaiele de pe maluri FOTO: Facebook/motionAr Thoughts

image

5 tone de gunoaie strânse în patru ore

Imaginea dezolantă a malurilor râului Bistriţa, în zona centrală a municipiului Piatra Neamţ, l-a sensibilizat pe Ionuţ Ursu care a decis că trebuie să acţioneze. Prin intermediul Asociaţiei Volunteer for Life, alături de prietenul său Adnan Zecheria (vicepreşedinte al asociaţiei), Ionuţ a făcut o mobilizare pe Facebook pentru derularea unei campanii de salubrizare în zona invadată de gunoaie.

„Necesitatea acestei acţiuni a apărut ca urmare a acumulării pe malul Bistriţei de deşeuri menajere, animale moarte etc, care reprezentau un risc crescut de infecţii biologice, infestare a solului şi a pânzei freatice“, a spus Ionuţ Ursu care în prima zi a campaniei, joi, 9 martie, a avut parte de o susţinere de 100 de persoane, deşi nu spera la mai mult de 50 de voluntari care să i se alăture. 

De altfel, tănărul voluntar a mărturisit că nu se aştepta la o reacţie atât de promptă din partea populaţiei, a autorităţilor şi a firmelor din oraş, care i-a depăşit aşteptările.  

„În aproape 4 ore au fost strânse, de pe mai puţin de 1 kilometri, circa 5 tone de gunoaie: ambalaje de plastic, materiale textile (în diverse stadii de putrefacţie), cutii de aluminiu, saltele, paturi, pătuţuri de copii, pamperşi, obiecte casnice, hârtii, fiare, animale moarte etc. Cea mai mare parte au constituit-o materialele plastice, despre care se ştie că descompunerea lor naturală în mediul înconjurător se face în peste 500 de ani“, arată un comunicat de presă emis de Asociaţia Volunteer for Life. 

image

Campania a fost promovată prin bannere şi pliante infrmative cu ajutorul AMS Solution SRL, iar firma SC Dynamic ’92 SRL a pus la dispoziţie mijloace de transport a organizatorilor şi echipamentelor. O altă societate  din oraş, Cibibon SRL a asigurat brioşe pentru voluntari. De asemenea, câte un echipaj de poliţie, unul de jandarmi şi două echipaje de ambulanţă au fost prezente pentru siguranţa voluntarilor. Sacii pentru colectarea gunoaielor au fost puşi la dispoziţie de către Primăria Piatra Neamţ, iar transportul acestora s-a făcut cu ajutorul serviciul public de salubritate.

„Pentru că această muncă a presupus şi un risc bacteriologic, am asigurat materialele de protecţie necesare în asemenea situaţii cu sprijinul financiar al SC RIFIL SA (mănuşi, dezinfectanţi speciali, măşti, veste), al SC Auto Stefan SRL (măşti cu filtru, caschete, combinezoane, cizme de cauciuc, veste)“, se mai arată în comunicatul asociaţiei.

Acţiunea va continua şi vineri, 10 martie, voluntarii care doresc să se implice fiind aşteptaţi la ora 13.30 la Muzeul de Istorie Piatra Neamţ. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite