Deputat PSD trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Un fost director de liceu e acuzat că a împărţit şpăgile
0Actualul parlamentar, ex-inspector general şcolar, este acuzat că a luat mită în formă continuată. În dosar mai sunt un fost director de liceu, funcţionari din Ministerul Educaţiei şi ISJ Neamţ, precum şi reprezentanţi ai unor firme.
Deputatul PSD Neamţ Viorel Stan a fost trimis în judecată de procurorii DNA care îl acuză de luare de mită în formă continuată. Parlamentarul este pe lista celor opt persoane care fac obiectul dosarului în care sunt acuze grave de corupţie: luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă sau complicitate la cumpărare de influenţă.
Conform rechizitoriului, acuzele de luare de mită în formă continuată privesc perioada în care Viorel Stan deţinea funcţia de inspector general şcolar al ISJ Neamţ. Cele mai multe acuzaţii (4) în acest dosar i se aduc lui Petru Sandu, fostul director al Liceului cu Program Sportiv Roman (luare şi dare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă), DNA susţinând în rechizitoriu că acesta l-ar fi mituit pe Viorel Stan, precum şi pe funcţionari din cadrul ISJ Neamţ şi ai Ministerului Educaţiei.
Iată comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
1. SANDU PETRU, la data faptelor director al Liceului cu Program Sportiv Roman, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– luare de mită,
– trafic de influenţă,
– dare de mită în formă continuată (2 fapte),
– cumpărare de influenţă în formă continuată (3 fapte),
2. reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– dare de mită,
– cumpărare de influenţă,
3. reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă,
4. reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la dare de mită,
– complicitate la cumpărare de influenţă,
5. STAN VIOREL, la data faptelor inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată,
6. CONDURAT EUGENIA, contabil şef la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată,
7. PĂUNESCU ALIN CĂTĂLIN, la data faptelor director general şi inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată,
8. DORNEAN MARIA, la data faptelor director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Buget-Finanţe şi Resurse Umane din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2016, inculpatul Sandu Petru, în calitate de director şi ordonator de credite al Liceului cu Program Sportiv Roman, judeţul Neamţ, a pretins şi primit de la un reprezentant al unei societăţi comerciale (care a beneficiat şi de ajutor din partea reprezentanţilor altor două firme) un procent de 10% din valoarea plăţilor efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman către firmele controlate de aceştia, firme care au executat lucrări de construcţii în beneficiul unităţii şcolare.
Banii au fost pretinşi şi primiţi de inculpat pentru a atribui firmelor respective contracte de lucrări (în principal) şi livrare produse (prin procedura de atribuire directă) dar şi pentru a obţine finanţarea necesară derulării acestor contracte.
Concret, în scopul menţionat mai sus, inculpatul Sandu Petru a primit de la cei doi oameni de afaceri în total 232.300 lei, reprezentând 10% din plăţile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman.
În acelaşi context, în condiţiile în care nu mai deţinea funcţia menţionată mai sus, în perioada decembrie 2016 – decembrie 2017, inculpatul Sandu Petru a primit de la aceeaşi oameni de afaceri suma de 24.100 lei, reprezentând acelaşi procentaj din plăţile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman, pentru a-şi folosi influenţa asupra inculpaţilor Păunescu Alin Cătălin, Dornean Maria (persoane din conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale), Stan Viorel şi Condurat Eugenia (şefi din cadrul Inspectoratului Şcolar Neamţ) şi asupra a doi directori ai unităţii şcolare (funcţionari cu atribuţii în ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de construcţii sau care puteau influenţa acordarea finanţării).
Ulterior, în anul 2014 şi în perioada 2017 – 2018, persoanele respective, având în vedere funcţiile pe care le deţineau, au primit de la inculpatul Sandu Petru sume de bani şi produse, după cum urmează:
– Stan Viorel, în 13 tranşe, suma totală de 9.800 lei,
– Condurat Eugenia, în 30 tranşe, suma totală de 51.620 lei şi 400 euro precum şi produse alimentare în valoare de 4.950 lei,
– Păunescu Alin Cătălin, în 14 tranşe, suma totală de 16.115 lei şi 150 euro precum şi produse alimentare în valoare de 2.650 lei,
– Dornean Maria, 7.000 lei, produse alimentare în valoare de 1.000 lei, un laptop marca HP şi două telefoane Iphone 5S.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor: Condurat Eugenia, Păunescu Alin Cătălin şi Sandu Petru. Aceeaşi măsură a mai fost dispusă şi asupra sumelor de bani existente în două conturi pe care le deţin inculpaţii Dornean Maria şi Stan Viorel.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie