Ce problemă s-a ivit în calea autostrăzii A7. Se caută soluţii pentru ca un oraş să nu fie „afectat“
0În calea mult promisei autostrăzi A7 a apărut o problemă, căutându-se soluţii pentru a nu afecta captarea de apă a unui oraş.
După ce ani în şir s-a tot vorbit de necesitatea stringentă a Autostrăzii Unirii, A7, care să lege Muntenia de Moldova, pare că lucrurile au intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte construcţia, după cum susţin diverşi oficiali.
A apărut însă şi un inconvenient pe sectorul Bacău - Paşcani, în oraşul Roman, judeţul Neamţ, traseul acesteia urmând a trece peste o parte a captării de apă a municipiului.
Mai exact peste o zonă unde se află zece puţuri de la Captarea Pildeşti, ideea renunţării la ele fiind exclusă, pentru că ar genera probleme în furnizarea utilităţii către populaţie, care şi aşa este problematică în perioadele secetoase. Zilele trecute, primarul Romanului, Leonard Achiriloaiei, a avut o întîlnire cu diriguitori de la Compania Naţională de Administrare a Infrastrusturii Rutiere.
Întrunirea, la care au fost prezenţi şi reprezentanţii firmei ApaServ Neamţ, compania care deţine captarea, a avut ca scop găsirea celei mai bune şi avantajoase soluţii din punct de vedere financiar, pentru ca alimentarea cu apă a oraşului să nu fie dată peste cap. Ar fi mai multe variante, dar două dintre ele ar necesita fonduri uriaşe, având puţine şanse de afi implementate.
„Având în vedere că viitoarea autostradă tranzitează frontul de la Captarea de apă de la Pildeşti, ar trebui ca zece puţiri să fie scoase din funcţiune. S-a stabilit că prioritate pentru Roman este asigurarea unui volum de apă suficient. Au fost analizate mai multe variante de lucru, punându-se în discuţie crearea unei alte acumulări, în aval, care să alimenteze puţurile. Ar urma ca acolo să se construiască un pod tip hobanat (suspendat), care să aibă pilele (pilonii) în afara zonei de captare“, a declarat primarul Achiriloaiei.
A7 va costa circa 1,7 miliarde de euro
Numai că, această soluţie ar însemna o investiţie uriaşă şi este foarte posibil să nu fie agreată. De aceea, mai fezabilă este identificarea unui nou front de captare în zona din vecinătate, care ar urma să fie discutată cu factorii responsabili în scurt timp. Edilul Romanului a mai spus că a discutat deja cu Nicolae Bărbieru, directorul Administraţiei Naţionale Apele Române, pe care l-a cunoscut la Bucureşti, în perioada cât primarul a fost secretar de stat la Ministerul Mediului.
„L-am rugat să ne ajute, pentru că această instituţie a făcut studiile hidrologice pentru autostradă. Sperăm să identificăm un front de captare nou, care să aducă un plus de volum de apă pentru Roman. Sper ca după identificarea unui nou front de captare, debitul acestuia să fie mai ridicat şi să rezolve problemele de alimentare cu apă ale municipiului de la confluenţa Moldovei cu Siretul“, a detaliat primarul.
Acum câteva luni, când deja se ştia că autostrada va trece prin zona captării de apă, se vorbea de o altă alternativă, cea a construirii unui baraj pe râul Moldova, dar această idee a fost abandonată, deoarece este foarte costisitoare şi mai ales de durată. Întâlnirea de zilele trecute a fost prima pe această temă, urmâns a vea loc şi altele, pentru găsirea cele mai fezabile soluţii. Mult aşteptata autostradă Ploieşti - Buzău - Focşani - Bacău - Roman - Paşcani ar urma să fie gata în 2024, după cum spunea actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.
Asta pentru că este mai uşor de construit, deoarece stăbate zone de câmpie şi de şes. Compania Naţională de Administrare a Infrastrusturii Rutiere are deja proiectul tehnic făcut şi se lucrează la procedurile de licitaţie, pentru stabilirea constructorilor. A7 va costa 1,7 miliarde euro, fonduri alocate din Programul de Rezilienţă, scopul ei fiind de a prelua o parte din traficul auto care se desfăşoară pe E 85, unul dintre cele mai periculoase din punctul de vedre al numărului de accidente.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Accident spectaculos în Cheile Bicazului. Trei persoane au trecut pe lângă moarte FOTO
Oameni în faţa puhoaielor. Digul unei acumulări a cedat, zeci de tone de peşte plecând pe Apa sâmbetei