Arheologii au stabilit că scheletele au aparţinut oamenilor de rând, şi nu boierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologii au stabilit că scheletele au aparţinut oamenilor de rând, şi nu boierilor
Arheologii au stabilit că scheletele au aparţinut oamenilor de rând, şi nu boierilor

Rămăşiţele umane descoperite lângă Turnul lui Ştefan vor fi înhumate într-o groapă comună, cu sobor de preoţi. Scheletele trebuie evacuate pentru a face loc lucrărilor de restaurare a fostei Curţi Domneşti, proiect estimat la 31 de milioane de lei.

Săpăturile făcute pe platoul de lângă Turnul lui Ştefan au scos la iveală, la începutul acestei săptămâni, 42 de schelete umane. Pietrenii au început să privească cu ochi curioşi peste plasele de protecţie a perimetrelor arheologice.


Pentru arheologi, descoperirea n-a fost o surpriză. Aceştia mai găsiseră, în urmă cu cinci ani, alte 63 de schelete. „Credem că este vorba despre un cimitir medieval care a funcţionat în perioada secolelor XVI-XVIII“, spune profesorul Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean. Autorităţile intenţionează să reînhumeze rămăşiţele în imediata vecinătate a bisericii ctitorite de Ştefan cel Mare, într-un mormânt comun dedicat eroului necunoscut.

„După ce încheiem săpăturile, preoţii vor oficia o slujbă de pomenire şi vom pune osemintele într-o groapă“, mai spune Gheorghe Dumitroaia.


Săpăturile de lângă Turnul lui Ştefan cel Mare fac parte dintr-un proiect mai amplu, care-şi propune să redea Curţii Domneşti gloria de odinioară. „Proiectul, în valoare totală de 31 de milioane de lei, este finanţat în proporţie de 98% cu bani proveniţi de la Fondul European pentru Dezvoltare Regională“, spune Ludmila Armaşu, din cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei Piatra Neamţ.


Piaţetă pietonală la Curte


Banii vor fi utilizaţi pentru reabilitarea Muzeelor de Etnografie, de Artă, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniţă, ruinele beciului şi ruinele zidului de incintă ale Curţii Domneşti. Pe parcursul a patru ani, în zonă va mai fi amenajat un pasaj auto subteran şi o parcare subterană pe două nivele, cu 64 de locuri de parcare. În final, pe platoul de la Turnul lui Ştefan cel Mare vor circula doar pietonii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite