A încercat să vândă pe OLX, dar a rămas fără banii de pe card. Escrocii au exploatat prompt o gafă

A încercat să vândă pe OLX, dar a rămas fără banii de pe card. Escrocii au exploatat prompt o gafă

Poliţiştii recomandă atenţie sporită la tranzacţiile din mediul virtual FOTO Adevărul.ro

Un tânăr a încercat să facă o tranzacţie pe OLX, a dat dovadă de naivitate, iar acest lucru a fost exploatat prompt de escrocii care i-au sustras banii de pe card

 
Faptele de înşelăciune au îmbrăcat forme neaştepate, iar modurile de operare ale celor care încearcă şi obţin bani sau alte bunuri prin mijloace ilicite sunt din ce în ce mai complexe în spaţiul virtual, escrocii găsindu-şi „piaţă de
desfacere“ şi în on line. Un astfel de caz a avut loc pe 12 noiembrie 2021. 
 
Cadrele Poliţiei Roman au fost sesizate de un localnic de 19 ani, acesta reclamând că a fost victima unei înşelăciuni. Ancheta a relevat că în aceeaşi zi tînărul a postat pe OLX un anunţ prin care vindea un telefon. A fost contactat de o persoană necunoscută, care i-a solicitat datele cardului bancar, pentru a face plata contravalorii mobilului, aceste afiind trimise printr-un mesaj. 
 
„La scurt timp acesta a constatat că i-a fost retrasă din cont suma de 870 de lei. A fost deschis un dosar penal cu acuze de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, fiind efectuate cercetări în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi dispunerea măsurilor legale“, a comunicat Poliţia Neamţ. 
Oamenii legii au explicat şi care este modul de operare al escrocilor. 
 
O persoană necunoscută contactează un utilizator care a publicat un anunţ de vânzare a unui produs pe platforma OLX, se declară interesată, iar la scurt timp, cu un anumit pretext, cere să mute conversaţia pe un alt canal de comunicare, de regulă o aplicaţie de mesagerie. După ce solicită mai multe explicaţii de la vânzător şi se declară interesat de cumpărarea bunului, escrocul îi propune acestuia „să efectueze plata prin OLX“ şi îi trimite un link (care arată de forma https://olx.3ds-payment.online, https://olx-ro-payment.site, etc), despre care i se spune vânzătorului că trebuie să-l acceseze şi să completeze detaliile cardului său bancar, pentru a intra în posesia banilor. 
 
„Link-ul, întrucât clonează aspectul paginii OLX, le păcăleşte uşor pe victime şi le convinge să introducă datele cerute. După ce această operaţiune a fost efectuată, escrocul sistează conversaţia cu victima şi retrage banii din contul acesteia“, a transmis Poliţia Neamţ. Pentru a nu cădea în plasa infractorilor, poliţiştii sfătuiesc analizarea oricărui link înainte de a-l accesa şi de a nu da click pe acesta în cazul în care trezeşte suspiciuni; în cadrul platformei OLX nu se fac plăţi online, iar produsele vândute sau cumpărate, singura situaţie în care OLX cere introducerea datelor cardului bancar este cea în care se cumpără serviciile de promovare a anunţurilor. 
 
„Nu daţi altor persoane datele cardului bancar şi evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext; nu mutaţi conversaţia de pe OLX pe WhatsApp sau orice altă reţea de comunicaţii deoarece se poate interveni mai uşor în caz de fraudă. Atunci când vindeţi produse pe OLX, alegeţi să primiţi contravaloarea acestora prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului“, mai recomandă oamenii legii.
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările