Pui de zimbru fătat în libertate în Munţii Neamţului. Câţi membri are turma care a crescut de patru ori în numai patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii Parcului Natural Vânători Neamţ au anunţat că turma de zimbri în libertate s-a mărit cu încă un membru, al cincilea exemplar fătat în libertate. Viţelul a trecut cu bine de perioada critică din primele zile de viaţă.

Specialiştii Parcului Natural Vânători Neamţ (PNVN) au anunţat zilele acestea că turma de zimbri aflată în libertate s-a mărit cu încă un membru, un pui fătat la începutul sezonului rece. Viţelul are aproape două luni, şi este a cincea fătare înregistrată în cadrul turmei, din martie 2012, atunci când Administraţia Parcului Natural a eliberat primele cinci exemplare de zimbru în sălbăticie, o premieră pentru România. 

„Am anunţat mai târziu despre această ultimă fătare pentru că am vrut să fim siguri că viţelul va trece cu bine de prima perioadă din viaţă. Nu sunt probleme legate de adaptarea la vremea rece, de altfel la primele fătări din iarna 2013-2014 au fost condiţii şi mai aspre, cu zăpadă de 50 de centimetri. Puiul este bine protejat de zimbrii adulţi şi lupii nu se apropie de turmă“, a declarat Răzvan Deju, biolog în cadrul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ şi coordonator naţional pentru programul de reintroducere a zimbrilor în libertate.

Cei 21 de zimbri aflaţi în libertate s-au împărţit în două turme, iar deplasarea lor prin pădurile de pe raza Parcului Natural, întins pe 180 de hectare, este monitorizată de specialişti cu ajutorul unor radiocolare. În afară de zimbrii liberi, în ţarcul de aclimatizare de la Chitele mai sunt 18 exemplare care trăiesc în condiţii de semilibertate, iar 6 zimbri sunt în captivitate la grădina zoologică Dragoş Vodă de la Vânători Neamţ.

„Anul acesta, în primăvară, vom mai elibera 5-6 exemplare dacă vom reuşi să realizăm un import din Marea Britanie, aşa cum am mai făcut şi anul trecut, pentru îmbunătăţirea statutului genetic al speciei. Dacă nu, vom elibera cel puţin doi zimbri din turma aflată în ţarcul de aclimatizare“, a mai precizat Răzvan Deju.

În plus, specialiştii PNVN se aşteaptă ca anul acesta să mai aibă parte de fătări atât de la exemplarele care trăiesc în libertate, cât şi de la cele din ţarcul de aclimatizare de pe raza Parcului. Anul trecut au fost înregistrate câte trei fătări, atât de la zimbri liberi (doi în primăvară, unul la începutul iernii), cât şi la cei aflaţi în semilibertate (mai-iunie 2015).

Pe aceeaşi temă: 

Premieră în România: zimbrul se întoarce în Carpaţi FOTOGALERII şi VIDEO

Zimbrii eliberaţi în pădurile din Neamţ sunt greu de înţărcat 

Zimbrii britanici, libertate totală în pădurile din Neamţ: au dat iama în căpiţele de fân ale sătenilor

Zimbrii donaţi României, vedete în presa britanică

Zimbrii liberi au ieşit la drum în calea şoferilor. Specia protejată de lege se reîntoarce în viaţa comunităţilor din Neamţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite