Varga Csaba, orădeanul gata pentru cel mai rece munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul vrea să urce singur pe Pobeda, unul dintre cele mai reci locuri de pe Terra, unde sunt minus 40 de grade Celsius. Dacă va reuşi să realizeze ce şi-a propus, Csaba va fi primul român care să fi urcat de unul singur periculosul munte dintre Kirgistan şi China.

Vezi aici imagini din expedițiile lui Csaba

După ce în 2009 Varga Csaba, de 28 de ani, a urcat singur pe „Muntele de sânge” - cel mai nordic şaptemiar (Khan Tengri – 7010 altitudine), orădeanul se pregăteşte acum pentru o nouă aventură. În această vară şi-a propus să fie protagonistul unei premiere şi să urce, tot singur, pe muntele Jengish Chokusu, cunoscut şi sub numele de Pobeda, cel mai rece vârf din fosta Uniune Sovietică. „Cu cei 7.439 metri, este cel mai înalt vârf din lanţul muntos Tien Shan”, spune Csaba.
„Mulţi spun despre Pobeda că este cel mai rece munte din fosta Uniunea Sovietică. Este însă, cu siguranţă, cel mai greu de urcat”, crede alpinistul. Traseul pe care doreşte să-l parcurgă presupune 12 km de creastă, la peste 7.000 de metri altitudine, fapt ce creşte periculozitatea ascensiunii. Orădeanul este însă deja obişnuit cu pericolul, având în vedere faptul că vârful Khan Tengri, din muntele Tien Shan, pe care l-a cucerit de unul singur în 2009, este cunoscut şi sub numele „Uighur”, în traducere „Stăpânul spiritelor“ sau „Stăpânul cerului”, având forma unei piramide din marmură, acoperite de zăpadă şi gheaţă.

Premieră naţională
„Pobeda a fost urcat şi de câteva expediţii româneşti, dar numai în anii `90. Eu îl voi escalada singur. Acest lucru ar fi o premieră pentru alpinismul românesc”, povesteşte orădeanul. Costurile expediţiei se ridică la 3.000 de euro, Csaba aşteptându-se ca întreaga aventură să dureze 30 de zile, de la sfârşitul lui iulie până la sfârşitul lui august.
Fiindcă pentru astfel de misiuni condiţia fizică excepţională este vitală, Csabi aleargă în fiecare zi, câte o oră. Recent a participat la un maraton la Vadu Crişului, organizat în memoria lui Czaran Gyula, un speolog care, la începutul secolului XX, a descoperit multe peşteri şi a făcut cunoscuţi Munţii Apuseni publicului larg. „A fost o tură de 35 km pe care am alergat-o cu o diferenţă de nivel de 800 m, la care m-am clasat pe locul al treilea”, spune Csaba. El a participat la acest maraton pentru a se pregăti în special pentru triatlonul Ironman Oradea, care va avea loc în luna iunie. „Toate acestea, la rândul lor, fac parte dintr-un vast program de pregătire pentru vârful Pobeda. Pe lângă faptul că alerg, mai nou şi înot, cât de des posibil”, a povestit alpinistul.

Astăzi s-a antrenat în munţii din Bihor
În această dimineaţă, alpinistul orădean, de meserie architect, s-a aflat la Şuncuiuş, unde s-a antrenat pentru marea aventură de la sfârşitul lunii iulie. De-a lungul anilor, spiritul de aventură şi dorinţa de a explora l-au purtat pe Csaba în Alaska, în Munţii Pirinei, pe cel mai înalt vârf din Alpi, dar şi la cea mai mare altitudine din Europa şi pe vârful Elbrus din Munţii Caucaz.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite