Protest cu banderole la Parchetele din Bihor. În Satu Mare procurorii suspendă activitatea zilnic timp de o oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Laura Gal
Foto: Laura Gal

Procurorii din Bihor vor purta banderole albe, iar colegii lor de la Parchetele din judeţul Satu Mare au decis să suspende activitatea, zilnic, pentru o oră, în semn de protest faţă de controversata ordonanţă care modifică legile justiţiei.

Potrivit unor comunicate de presă transmise, marţi, procurorii Parchetului Oradea, cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi de la Parchetul Curţii de Apel Oradea au anunţat că au avut loc Adunările Generale şi "s-a decis sprijinirea punctului de vedere exprimat de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia şedinţei din data de 25 februarie 2019, privind necesitatea abrogării dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă numărul 7/2019".

Totodată, procurorii au decis şi adoptarea unei forme de protest, constând în purtarea unei banderole albe. Dacă la Parchetul Bihor purtarea banderolei se va face în perioada 26 februarie - 1 martie 2019, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea nu au stabilit data la care vor renunţa la protest.

"În urma dezbaterilor, cu votul majorităţii membrilor prezenţi, adunarea general a procurorilor a apreciat că modalitatea în care Guvernul României a procedat la modificarea legilor justiţiei prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019 este de natură a afecta stabilitatea legislativă, încalcă independenţa sistemului judiciar şi principiul separării carierelor magistraţilor", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Totodată, magistraţii Parchetului Oradea s-au delimitat şi de poziţia manifestată de Asociaţia Procurorilor din România, hotărând că vor purta, "până la remedierea situaţiei legislative", o banderolă albă în semn de protest".

"Noi am decis să adoptăm această formă de protest, pentru că nu putem renunţa la raţiune şi înţelepciune. Eu nu pot să pedepsesc societatea, care are nevoie de ordine şi linişte. Închiderea sau suspendarea activităţii ar însemna să sancţionăm o muţime de oameni care nu au nicio vină pentru ceea ce se întâmplă, mă refer la acei oameni simpli care vin cu probleme spre noi, cu mult mai multe decât la DIICOT sau DNA. Mă refer aici la omoruri, tâlhării, violuri, tentative de omor. Nu putem opri activitatea şi să spunem că noi protestăm. Nu ar fi corect", a declarat pentru Adevărul.ro procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Vălean.

Magistratul nu exclude, însă, ca în următoarea perioadă, dacă situaţia o va cere, să se apeleze şi la alte forme de protest. "Pasul următor ar fi reducerea orelor de serviciu, dar fără periclitarea comunicării cu publicul iar progresiv, şi alte forme de protest", a mai declarat Vălean. 

Pe de altă parte, însă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare şi cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare au decis în Adunările Generale să suspende activitatea, zilnic, timp de o oră, între orele 8.00 - 9.00. 

Până marţi după-amiaza, instanţele orădene nu au comunicat deciziile luate de adunările generale ale judecătorilor cu privire la formele de protest adoptate faţă de Ordonanţa de Urgenţă numărul 7/2019. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite