Palatul Vulturul Negru este simbolul oraşului Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un procent de peste 43 la sută din voturi, Palatul Vulturul Negru a fost ales de către orădeni drept simbol al oraşului de pe Criş. Cetatea Oradea, care în prima săptămâna de concurs părea de nedetronat de pe poziţia de „regină" a oraşului nostru, a acumulat numai 25 la sută dintre voturi. Pe locul trei s-a clasat Biserica cu Lună, cu circa 23 la sută dintre cele peste 5.400 de voturi exprimate de către cititorii orade

Campania „Alege simbolul oraşului tău" a ajuns la final. Timp de două săptămâni, orădenii au avut ocazia de a vota una dintre cele şase propuneri ale redacţiei „ADS Oradea", pe oradea.adevarul.ro. În cursa pentru titlul de simbol al Oradei au intrat Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, Cetatea Oradea, Palatul Baroc, Teatrul de Stat şi Dealul Ciuperca.

Păreri împărţite

Comentariile de pe site au arătat că opiniile orădenilor sunt foarte diversificate şi că alegerea unui singur monument a fost destul de dificilă. Cititorul „The Fan" a opinat că toate propunerile sunt demne pentru a fi simboluri ale oraşului de pe Criş: „Toate. N-aș alege un singur simbol pentru Oradea - aș zice că toate ne simbolizează orașul în aceeași măsură". J Fridemann Nicolescu, un alt cititor, a scris aşa: „Cel mai potrivit simbol care reprezintă municipiul Oradea este în opinia mea, simbioza dintre cele doua capodopere unice ale orasului şi ale României: Palatul Vulturul Negru şi Biserica cu Lună! Ambele definesc elementele unei culturi aflate la confluenţa istoriei şi civilizaţiei europene într-o gândire unitară. Trecut, prezent şi viitor ! Acesta trebuie să fie mesajul-simbol care defineşte oraşul şi pe locuitorii săi".

image
image
image

Dă click pe poze pentru a vedea mai multe imagini cu simbolul oraşului Oradea

Palatul Vulturul Negru, preferatul orădenilor

 Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, a declarat că, dacă ar fi trebuit să aleagă între Palatul Vulturul Negru, Cetatea Oradea şi Biserica cu Lună, ar fi ales, asemenea majorităţii cititorilor noştri, primul monument. „Este o alegere normală. Palatul Vulturul Negru reprezintă spiritul unei lumi, este simbolul prosperităţii, a unui mod de viaţă îndestulător. Este simbolul unui stil de arhitectură care dă farmec şi individualizează Oradea", a spus Aurel Chiriac, menţionând că Palatul Vulturul Negru are şi avantajul de a fi fost restaurat.

Pasajul Vulturul Negru, cel mai mare complex în stil secession din Transilvania

Locul unde se adună tinerii orădeni în fiecare weekend, pentru a petrece în numeroasele cluburi deschise aici, poartă o amprentă istorică importantă. Pe amplasamentul actualului Palat Vulturul Negru a existat până în 1905 un han numit Vulturul. Loc de întâlnire pentru personalităţile vremii, hanul a găzduit inclusiv recepţii grandioase în cinstea împăratului Franz şi a reginei Elisabeta, aşa cum  aminteşte, în cartea „Memoria Caselor", Liviu Borcea. La finele secolului al XIX-lea, odată cu schimbările arhitecturii Pieţei mici, industriaşii Adjoran Emil şi Kurlander Ede au decis să transforme hanul într-un hotel excepţional.Cei doi au pornit în documentare la Berlin, Paris, Londra, Milano şi  SUA, pentru a afla secretele celor mai moderne hoteluri din lume. Vestea unei noi construcţii i-a făcut însă pe propietarii fabricilor de cărămidă să ridice preţul cu 100%. În acelaşi timp, băncile din Budapesta au mărit dobânzile finanţării, iar, în 1907, la subsolul clădirii a fost descoperită o cameră funerară, presa speculând atunci că ar fi fost vorba despre osemintele Sfântului Ladislau. Palatul  Vulturul Negru a fost finalizat în noiembrie 1908. „Era şi a rămas cel mai mare complex arhitectural în stil secession din Transilvania", a notat Liviu Borcea în lucrarea mai sus amintită. Clădirea concepută cu două faţade dispunea de două săli de spectacole, cofetărie, cafenea, hotel cu 75 de camere şi magazine. Cel mai spectaculos element rămâne pasajul, care a stârnit senzaţie prin proporţiile lui americane şi care a fost executat  după modelul  galeriei Victor Emmanuel din Milano, de care Emil Adorjan era îndrăgostit.

Simbolul României

Palatul Vulturul Negru va intra în competiţia naţională „Simbolul României", lansată de „Adevărul" şi adevarul.ro, competiţie ce se va derula în perioada 11 - 12 septembrie.

Clasamentul, la final de campanie:

Palatul Vulturul Negru 43,54%

Cetatea Oradea 25,42%

 Biserica cu Lună 22,96%

Teatrul de Stat Oradea 4,23%

Palatul Baroc 3,8%

Dealul Ciuperca 0,05%

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite