Jerome Besancenot, cheful care a gătit pentru pentru foștii președinți francezi Francois Mitterrand și Jacques Chirac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El este un bucătar francez care a venit la Oradea să răsfeţe simţurile gurmanzilor de pe oraşul de pe Crişul Repede. Familia din care provine Jerome se ocupă de arta gătitului de cinci generaţii. Străbunici de-ai lui Jerome au pornit o afacere de familie, în acest domeniu, în urmă cu mai bine de o sută de ani.

Profil

Născut. La 15 noiembrie 1967, Dijon
Studii. Şcoala de bucătari
Familie. Necăsătorit, o fetiţă


„Au început cu o fermă, a urmat un bistro şi pe urmă afacerea a tot crescut”, spune Jerome Besancenot, un bucătar francez stabilit la Oradea. Afacerea familiei se afla lângă Dijon. „Era un hotel restaurant, la ţară, cu lac, unde venea lumea în weekend să se relaxeze”, povesteşte Jerome. El spune că familia lui a fost nevoită să vândă afacerea, în urmă cu doi ani, deoarece se dezvoltase atât de mult încât le era imposibil să o mai gestioneze.

Jerome povesteşte că prima dată a ajuns în România în 1992. „Mi-a plăcut foarte mult de prima dată”, mărturiseşte bărbatul. Şi-a făcut repede câţiva prieteni şi a început să înveţe limba. Acum vorbeşte română la perfecţie, fără să fi luat vreodată cursuri. „Consider că dacă trăieşti într-o ţară străină trebuie să-i cunoşti limba, să-i cunoşti şi să-i respecţi tradiţiile”, spune Jerome. În timpul călătoriilor făcute în România a întâlnit-o pe Anca, o orădeancă de care s-a îndrăgostit iremediabil. Astfel a ajuns să trăiască la Oradea, unde de curând a deschis primul restaurant cu specific franţuzesc. „La mine în bucătărie totul se face la comandă, totul se prepară pe loc, nu folosesc semipreparate. Din această cauză durează puţin, dar toate sunt proaspete”, spune cu mândrie bucătarul.

Jerome povesteşte că la 17 ani a început cursurile unei şcoli de bucătari din Franţa. Însă toată viaţa lui a crescut în bucătărie, alături de părinţi şi bunici. „Era normal să continui tradiţia familiei, era un traseu logic pentru mine”, declară francezul. În timpul şcolii a făcut practică la un restaurant de lux din Avallon, unde obişnuia să poposească şi Napoleon.

După şcoală a făcut turul restaurantelor de lux din Franţa, pentru a învăţa de la cei mai buni. De-a lungul carierei a gătit pentru foştii preşedinţi francezi Francois Mitterrand şi Jacques Chirac sau pentru celebrul actor Jean-Claude Brialy, foarte cunoscut în Franţa. „Mitterand a fost foarte bun prieten cu bunica mea, care a fost bucătăreasă până la 75 de ani”, povesteşte bucătarul stabilit la Oradea. El mărturiseşte însă că orice client este la fel de important. „De fiecare dată pun la fel de multă pasiune. Dacă găteşti pentru cineva cunoscut e tensiune mai mare, dar nu trebuie să te gândeşti la asta pentru că sigur o să greşeşti. Şi pentru mine nu are nicio importanţă pentru cine gătesc, oricare client care intră în restaurantul meu este la fel de important”, conchide Jerome.

Întrebări şi răspunsuri

Ce fel de mâncare preferaţi?
Îmi place biftecul tartar şi ador fructele de mare şi carnea de miel. Dar îmi place şi slănina cu ceapă. Sunt foarte curios şi încerc de toate. Când am fost în Vietnam am mâncat ceva gătit pe stradă, foarte simplu, dar extraordinar de bun.

Care este bucătăria pe care o preferaţi?
Îmi place bucătăria marocană, vietnameză care e cu mult peşte, langustă, scoici şi legume prăjite foarte rapid. Şi bucătăria italiană are ceva interesant.

Ce-I place
Călătoriile. A fost în Africa, Arabia Saudită, Asia, America centrală, America de Nord şi a văzut toată Europa. Îi plac fotbalul, muzica rock metal, să citească. Este fascinat de istorie şi s-a interesat foarte mult şi de istoria României.

Ce nu-I place
Nu-i plac oamenii pretenţioşi, lipsa de înţelegere. „Reuşesc să mă adaptez tot timpul la orice situaţii”, spune Jerome.


Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite