FOTO Dealul Ciuperca, unul dintre simbolurile oraşului Oradea, îşi schimbă înfăţişarea. Lucrări de aproape 2 milioane de euro

FOTO Dealul Ciuperca, unul dintre simbolurile oraşului Oradea, îşi schimbă înfăţişarea. Lucrări de aproape 2 milioane de euro

Lucrari la Dealul Ciuperca

Dealul Ciuperca îşi schimbă înfăţişarea. O grădină publică de aproape 40.000 de metri pătraţi se va întinde odată ce lucrările vor fi finalizate. Proiectul Primăriei înseamnă realizarea unei grădini botanice în aer liber, în care să apară puncte panoramice pentru admirarea oraşului, precum şi un amfiteatru în aer liber

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dealul Ciuperca devenise o zonă mai puţin atractivă, cu un aspect vechi şi cu multe alunecări de teren. Prin felul în care arăta se cerea o intervenţie. La finalul lucrărilor, care se desfăşoară acum, locul va arăta cu totul altfel, iar suprafaţa amenajată va creşte de la 1,8 ha la aproximativ 3,9 ha. Cel mai important punct panoramic va fi zona de alimentaţie publică şi informare, care în partea de sus va fi acoperită cu gazon. În amenajarea zonei se va folosi piatră naturală şi elemente din lemn, iar aleile vor fi realizate dintr-un amestec de pietriş tratat cu răşină specială, astfel încât la final întreaga amenajare să aibă un aspect estetic şi să fie cât mai accesibilă publicului”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria -România 2007 – 2013. Lucrările au început la finele anului 2014, iar termenul de execuţie este 30 iunie 2015, dar termenul va fi prelungit cu aproximativ 4 luni din cauza complexităţii lucrărilor.

Valoarea totală a investiţiei este de 1.942.304 euro, din care liderului de proiect, respectiv municipiului Oradea îi revine 1.722.253 euro (contribuţia proprie fiind de 931.301 euro), iar partenerului maghiar, respectiv Parohia Ortodoxă din Korosszegapati îi revine 220.051 euro (contribuţia proprie fiind de 11.002 euro).

Proiectul cuprinde amenajarea zonei aflate la baza versantului pe partea opusă a dealului faţă de calea ferată Oradea – Cluj Napoca şi a aleii de acces din strada Olteniei. Legătura dintre acesată zonă şi baza versantului amenajat se face prin pasarela metalică existentă, ce traversează liniile de cale ferată, care urmează să fie şi ea reabilitată.

Proiectul cuprinde lucrări de stabilizare a terenului prin realizarea unor ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală, realizarea unei infrastructuri cât mai facile pentru circulaţia pietonală, realizarea punctelor panoramice asupra habitatului creat şi împrejurimilor, punctul principal fiind cel de alimentaţie publică şi informare, şi construirea în zona vestică a terenului a unui amfiteatru în aer liber.

În ceea ce priveşte vegetaţia propusă, Grădina Publică – Dealul Ciuperca va cuprinde importante arii plantate cu arbori, arbuşti, plante perene şi din flora spontană, precum şi viţă de vie. Alegerea speciilor s-a făcut ţinând cont de specificul amplasamentului şi de cerinţele acestora faţă de factorii naturali geomorfologici.

În final, realizarea acestei investiţii va duce la: conservarea unor speci protejate din fauna locală, transformarea locului într-o zonă de agrement pentru turişti şi toţi locuitorii oraşului, dar şi la igienizarea zonei şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător.

 

Imagini din aceeasi galerie
  • Lucrari la Dealul Ciuperca
  • Lucrari la Dealul Ciuperca
  • Lucrari la Dealul Ciuperca
  • Lucrari la Dealul Ciuperca
  • Lucrari la Dealul Ciuperca
  • Lucrari la Dealul Ciuperca
  • Lucrari la Dealul Ciuperca
  • Lucrari la Dealul Ciuperca
  • Lucrari la Dealul Ciuperca
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările