Cum să prelungeşti viaţa maşinii: cinci ponturi de la specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele mici, netratate la timp, duc la distrugerea autoturismului. Specialiştii ne atrag atenţia şi spun că pentru o bună funcţionare a maşinii este important să nu ignorăm „simptomele“ după ce apar.

Orice posesor de maşină îşi doreşte să prelungească cât mai mult viaţa automobilului. Specialiştii susţin că nu este dificil, cu o condiţie: întotdeauna este mai uşor să prevenim apariţia unor probleme, decât să încercăm să le dregem atunci când apar. Vă prezentăm cinci ponturi ce pot duce la o viaţă mai lungă a autoturismului, dacă sunt respectate.

1.     Verificarea lichidelor 

Diferitele tipuri de lichide trebuie schimbate fie la un anumit număr de kilometri, fie când sunt, pur şi simplu, pe terminate, în funcţie de recomandările producătorului. “În general, lichidul de transmisie trebuie schimbat la aproximativ 25.000 de km parcurşi, în timp ce lichidul de răcire a motorului, uleiul de servodirecţie şi lichidul de frână pot fi schimbate după ce maşină a rulat peste 50.000 km”, a explicat Robert Pasc, mecanic auto.   

2.     Uleiul de motor

Indiferent de tipul motorului, schimbarea uleiului de motor este esenţială pentru prelungirea vieţii motorului. Acesta se schimbă fie când se aprinde martorul de ulei din bord, fie după aproximativ 10.000 de km parcurşi. Nivelul uleiului de motor se verifică atunci când maşina este în repaos sau o dată pe săptămână ori la două săptămâni, în funcţie de cât de mult te deplasezi cu maşină.

3.     Schimbarea filtrelor

“Este important că filtrele să fie schimbate la timp pentru că, atunci când acestea sunt îmbâcsite, consumul maşinii creşte, iar piesele auto se deteriorează mai repede. Este recomandat ca după 10.000 de kilometri să se schimbe filtrul de ulei şi, la fiecare 25.000 de km parcurşi, să se înlocuiască filtrul de polen şi filtrul de aer al motorului”, a explicat specialistul

4.     Presiunea din anvelope

În momentul în care anvelopele nu mai sunt umflate corespunzător, durata de viaţă a acestora scade cu 15%, odată cu durata de viaţă a bucselor de suspensie, iar consumul de combustibil creşte.

5.     Sistemul de frână

“În primul rând, trebuie verificată starea plăcuţelor de frână pentru a evita uzarea excesivă a acestora. În al doilea rând, trebuie ne asigura că plăcuţele sunt schimbate înainte că starea defectuoasă a acestora să ducă la deteriorarea discurilor de frână şi a etrierelor”, a precizat Robert Pasc, mecanic auto.

Va mai recomandam:

Cinci reţete rapide de dressinguri pentru salate delicioase. Secretele dezvăluite de chef Mihai Cristian

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite