Cum a organizat CJ Bihor două licitaţii în beneficiul aceluiaşi constructor, abonat la lucrări publice şi sponsor al UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Bihor a organizat două licitaţii şi a pus la dispoziţie zeci de milioane de lei în beneficiul patronului unei firme abonate la lucrări din bani publici.

Afacerea priveşte reabilitarea şi modernizarea unui drum judeţean de 16,5 kilometri care leagă comunele Dobreşti şi Vârciorog, scos la licitaţie în 2017 de Consiliul Judeţean Bihor şi adjudecat în 2018 de firma Carier SRL în schimbul a 28.288.164,01 lei, bani primiţi de Judeţul Bihor  prin PNDL, să finalizeze lucrarea până la 15 aprilie 2020.

Pe 26 septembrie, în acest an, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice s-a postat însă un nou anunţ: Consiliul Judeţean licitează prin procedură simplificată obiectivul „Reabilitare şi modernizare DJ 767 Dobreşti-Vârciorog, de la km 10+940 la km 27+500, Lungime 16,50 km, Săpătură în stâncă”, oferind firmelor interesate până la 1.297.349,41 lei.

Atât că firma care intenţiona să liciteze pentru lucrare avea condiţii: va trebui să sape stânca din marginile drumului „prin intercalarea lucrărilor în graficul lucrării cu firma câştigătoare a lucrării de bază, SC Carier SRL”.

Pe româneşte, cine vrea cei 1,3 milioane lei trebuie să se sincronizeze cu Carier, al cărei nume este pomenit de 5 ori în anunţ, alături de avertismentul că "firmei câştigătoare nu i se va permite alt termen de finalizare a lucrării" decât cel fixat pentru Carier în contractul de anul trecut. În caz contrar va achita şi penalităţile de întârziere ale acesteia. 

Un proiect cu bube

În spatele neobişnuitului anunţ ascunde, de fapt, o trânteală care a permis ca firma Carier SR să poată sublicita la procedura din 2018, ca să câştige contractul, iar noua procedură lansată de CJ Bihor este, de fapt, cu dedicaţie pentru aceeaşi firmă. 

Dovada? "În condiţiile în care o mare parte a drumului traversează o pădure prin munte, având o lăţime între 2,5 şi 4 metri, era limpede că, înainte de orice, trebuia lărgit la minimum 6 metri, cât e standardul pentru un DJ", explică un specialist care arată că, pentru lărgirea drumului, stâncile trebuiau săpate din margini, iar piatra rezultată putea fi folosită la gabioanele ce se pun pe taluz pentru a opri alunecările de teren.

Plus că, în proiectul întocmit pentru modernizarea drumului nu au fost incluse săpăturile în stâncă însă la calculele pentru execuţia drumului orice constructor ştia că acestea trebuiau făcute. Aât că firma câştigătoare nu le poate include la capitolul "lucrări ascunse", neprevăzute, pentru care ar putea primi încă 15% din valoarea lucrării prin simplu act adiţional, deoarece stâncile se văd cu ochiul liber.

"O lucrare neprevăzută putea fi justificată doar dacă pe şantier, în timpul lucrării de bază, s-ar fi descoperit, de pildă, un izvor subteran care trebuia deviat", mai spune specialistul.

Prin urmare, singura posibilitate de a plăti lucrările suplimentare era organizarea unei noi licitaţii exclusiv pentru aceste săpături.

Executat, înainte de a fi adjudecat

În timp ce vicepreledintele CJ Bihor, Ioan Mang, pretinde că noua licitaţie a fost organizată strict pentru a rezolva problema unor "lucrări neprevăzute", şeful Direcţiei Tehnice, Filip Cheşeli, admite că din anunţul noii licitaţii "putea fi omis numele firmei Carier", 

În plus, deşi anunţul pentru lucrarea abia ce a apărut pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, o mare parte din săpăturile sunt deja executate chiar de Carier SRL, prin intermediul unei firme de din Dobreşti, „tocmită” chiar de companie. "Dacă nu pregăteam terasamentul, nu puteam înainta cu lucrările pe drum", a explicat un muncitor.

Culmea, până şi administratorul SC Carier SRL, Alexandru Gomboş, recunoaşte că "o parte din săpături s-au făcut", trebuind să mai fie realizate doar în "câteva poziţii kilometrice". Cât despre noua licitaţie, administratorul susţine că se va prezenta împreună cu firma din Dobreşti. 

Compania nu e una necunoscută în Bihor. În luna august acest an, de pildă,  firma a câştigat contracte-cadru pe 4 ani în valoare de peste 43 milioane lei, pentru întreţinerea drumurilor judeţene din aceste zone.

Pe lângă aceasta, în ultimii patru ani, Carier SRL a mai primit contracte de peste 37,83 milioane lei de la CJ Bihor, primăriile Marghita, Valea lui Mihai, Săcueni, Diosig, Şimian, Viişoara şi Balc, plus biserica reformată din Tăuteu.

Firma este apropiată de UDMR, şi apare pe lista oficială cu contribuţii la alegerile din 2016.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite