Cu cât vindea profesoara Viorica Banciu, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea, lucrările de licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Banciu, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea, le vindea studenţilor lucrări de licenţă cu sute de euro. Totul a ieşit la iveală în urma unui flagrant pus la cale de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, ca urmare a mai multor denunţuri ce au fost înregistrate pe numele cadrului universitar.

Mai multe denunţuri au fost înregistrate pe numele Viorică Banciu, astfel că, la sfârşitul săptămânii trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor i-au organizat un flagrant. Potrivit procurorilor, în luna octombrie 2015, Viorica Banciu, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio Umane a Universităţii din Oradea, în calitate de coordonator ştiinţific de lucrări de licenţă, a  pretins de la o studentă a Universităţii din Oradea,  suma de 300 de euro, în vederea întocmirii unei lucrări de licenţă la materia sa, respectiv la limba şi literatura română, sumă din care, în data de 10.11.2015, a primit 150 de euro iar în data de 15.01.2016 a primit diferenţa de 150 de euro. Studenta de la care a pretins suma este chiar denunţătoare în cauză.

Tot în toamna lui 2015, Banciu a  pretins de la o altă studentă a Universităţii din Oradea,  suma de 400 de euro, în vederea întocmirii unei lucrări de licenţă la materia sa, respectiv la limba şi literatura română, sumă din care a primit 200 de euro

“În calitate de coordonator ştiinţific de lucrări de licenţă, a  pretins de la o altă persoană, studentă a Universităţii din Oradea,  suma de 100 de euro, în vederea întocmirii unei lucrări de licenţă la materia sa, respectiv la limba şi literatura română”, susţin procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Totodată, procurorii susţin că Banciu a  pretins de la o denunţătoare o sumă de bani, pentru a-şi exercita influenţa faţă de un membru al Comisiei de licenţă constituită pentru examenul de licenţă din vara anului 2016, în vederea  ajutorului dat de către aceasta din urmă denunţătoarei pentru a promova examenul de licenţă ce  va fi susţinut în vara anului 2016

“Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpata Banciu Viorica a  săvârşit infracţiunile reţinute în sarcina sa”, susţin procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

“Nu se poate ignora faptul că, în prezent, fenomenul corupţiei în învăţământ a luat o amploare deosebită ceea ce generează, inevitabil, consecinţe negative majore pentru societate. Astfel, diminuarea accesului la un învăţământ de calitate superioară, neîncrederea în sistemul educaţional si degradarea acestuia, promovarea nonvalorilor, incompetenţa profesională şi perpetuarea acestui model cultural sunt câteva dintre principalele efecte pe care le are corupţia din sistemul de învăţământ asupra societăţii. Fiind afectat dreptul fundamental la învăţătură, putem vorbi despre o discriminare a copiilor cu o posibilitate financiară precară si despre inexistenţa şanselor egale la educaţie”, a precizat Maria Cotrău, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Faptul că inculpata din prezenta cauză, în calitate de profesor de limba şi literatura română, a pretins diferite sume de bani în vederea întocmirii unor lucrări de licenţă studentelor sale, refuzându-le practic acestora orice posibilitate de a-şi întocmi fiecare individual lucrările de licenţă, sub coordonarea sa, ca profesor îndrumător, denotă o periculozitate sporită a faptelor inculpatei întrucât le-a lipsit pe studente de dreptul de a-şi desăvârşi pregătirea profesională, ignorând dreptul acestora de a învăţa, susţin procurorii.

Din modalitatea de săvârşire a faptelor rezultă o totală lipsă de respect a profesoarei atât pentru sistemul de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea, cât şi pentru  însăşi profesia sa, lipsind astfel actul educaţional de efectele sale fireşti, inculpata folosindu-şi profesia exclusiv în interes personal, în vederea obţinerii unor sume de bani.

Viorica Banciu a fost arestată preventiv pentru 30 de zile de către judecătorii Tribunalului Bihor. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite