Autorul unui accident cu trei morţi, condamnat cu suspendare. „Mi-au ucis copilul şi părinţii încă o dată, şi pe mine odată cu ei” VIDEO

Autorul unui accident cu trei morţi, condamnat cu suspendare. „Mi-au ucis copilul şi părinţii încă o dată, şi pe mine odată cu ei” VIDEO

Iancu avea 16 ani şi se întorcea cu bunicii săi dintr-o vacanţă petrecută în Băile Felix. Toţi trei au murit într-un accident provocat de un şofer care a adormit la volan. Montaj foto: adevarul.ro/alesdonline.ro

Un bărbat din Bihor care, după o noapte nedormită, s-a urcat la volan şi a ucis trei oameni într-un accident rutier, între care şi un adolescent de 16 ani, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare şi 60 de zile de muncă în favoarea comunităţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Accidentul

Accidentul rutier s-a produs în dimineaţa de 3 august 2019, când maşina în care se aflau Iancu Cristin Crăciun şi bunicii săi, în drum spre Iaşi după câteva zile petrecute în Băile Felix, a fost izbită frontal de o dubiţă al cărui şofer a adormit la volan. 
 
Şoferul autoutilitarei, Ioan Emil Petruş, un orădean în vârstă de 44 ani, prestează servicii de sonorizare la evenimente, iar înainte cu o noapte fusese într-o tabără creştină din zonă, unde a avut loc o serbare. În loc să rămână să se odihnească, a pornit spre casă, iar pe drum a adormit la volan, a pierdut controlul maşinii şi a ajuns cu ea pe contrasens, unde a spulberat Matizul condus de bunicul lui Iancu. 
 
În urma impactului, surprins şi de o cameră de supraveghere din zonă, ieşeanul în vârstă de 79 ani a murit pe loc, iar soţia sa, de 74 de ani, a murit câteva ore mai târziu la spital. Adolescentul, cu leziuni grave la cap şi torace, a fost dus imediat în sala de operaţie, pe Secţia de neurochirurgie.
 
Credit video: ebihoreanul.ro
 
Din nefericire, după câteva zile în care a stat internat la Secţia de Terapie Intensivă, adolescentul a intrat în moarte cerebrală, iar medicii nu au reuşit să-l mai salveze. Părinţii săi au acceptat să doneze organele copilului lor, salvând alte vieţi. "Aşa ar fi vrut şi Iancu. Era un copil altruist", declara la vremea respectivă tatăl băiatului, Cristin Crăciun.
 
Colegii şi profesorii copilului au postat pe Facebook în memoria lui un filmuleţ în care  îl descriu ca un adolescent frumos atât la suflet, cât şi la chip, inteligent, studios, de o profunzime interioară rar întâlnită la un elev de vârsta lui. În filmuleţ, Iancu îi sfătuia pe tineri să fie întotdeauna ce vor ei să fie, nu ce vor alţii.
 
"Vreau să vă spun doar atât: Încercaţi să fiţi ce vreţi voi să fiţi, nu ce vrea lumea să fiţi", a spus tânărul în mesaj.
 
 

A aţipit...

Autorul accidentului rutier a fost trimis în judecată anul trecut, pe 19 mai, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd sub acuzaţia de ucidere din culpă, reţinându-i forma agravată a infracţiunii, care ar fi fost comisă „ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii”, pedepsită cu închisoare între 3 ani respectiv 10 ani şi 6 luni. 
 
Însă Petruş a cerut să fie judecat după procedura simplificată. Recunoştea că a comis accidentul şi, în acest fel, beneficia, potrivit legii, şi de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Iar judecătorul i-a aplicat o pedeapsă spre minim, condamnându-l la 2 ani şi 6 luni de închisoare, pedeapsă suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani, plus 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
 
Motivul? Potrivit sentinţei, Petruş nu a mai fost condamnat anterior, şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţi, are posibilităţi de îndreptare şi a recunoscut fapta „chiar dacă nu s-a considerat vinovat”.
 

Fără empatie

Avocatul familiei îndoliate a atacat hotărârea considerând-o mult prea blândă. „Nu i s-a aplicat nici măcar interdicţia de a conduce. Asta în condiţiile în care, în urma acestui accident, şi-au pierdut viaţa trei persoane, printre care şi un copil de 16 ani, ai cărui părinţi suferă şi în prezent de depresie severă. Era singurul lor copil”, a explicat, pentru adevarul.ro, avocatul familiei îndoliate, Adrian Stancu. 
 
Avocatul a atras atenţia şi asupra faptului că şoferul nu se considera vinovat pentru ce s-a întâmplat. „Regretul viza strict persoana sa, prin prisma consecinţelor legale care se reflectă asupra lui, fără a exista o reală empatie faţă de situaţia victimelor şi a familiilor lor. Nu a contactat nici măcar o dată familia victimelor”, explică Stancu. 
 
Degeaba. Joia trecută, Curtea de Apel Oradea a respins apelurile rudelor victimelor, printr-o decizie care nu e motivată, încă, pentru a afla argumentele. 
 
Tatăl adolescentului consideră revoltătoare soluţiile instanţelor orădene, iar soţia lui, care şi-a pierdut atât unicul copil cât şi ambii părinţi, susţine că a resimţit cele două verdicte „de parcă mi-ar fi ucis copilul şi părinţii încă o dată, şi pe mine odată cu ei”. 
 
Decizia Curţii de Apel este definitivă, însă a pus capăt doar procesului penal. În privinţa pretenţiilor civile formulate de rudele victimelor, în care este atrasă ca parte responsabilă civilmente şi firma de asigurări auto, dezbaterile continuă. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările