Vaccinul viitorului, conceput la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În laboratoarele Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) ar putea fi creat cel mai performant vaccin împotriva virusurilor gripale, unul care ar putea fi utilizat atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

Ana Bejanariu este unul dintre cercetătorii din noua generaţie format la Universitatea ieşeană. Teza acesteia cu care a obţinut titlul de doctor, “Elaborarea şi testarea de noi vaccinuri antigripale bazate pe vectori lentivirali la suine şi păsări” a fost realizată în colaborare cu una dintre instituţiile de prestigiu din domeniu la nivel mondial, Institutul Pasteur din  Franţa.

Gripa este o preocupare reală a sănătăţii publice, fiind o infecţie originală raportată la celelalte infecţii virale. Boală respiratorie acută, cu caracter zoonotic, foarte contagioasă, gripa afectează omenirea şi lumea animală încă din cele mai vechi timpuri. Dacă cel mai adesea gripa trece drept o boală comună, sezonieră, cu un caracter banal, fenomenul de shift genetic sau de reasortare genetic poate duce la transformarea unei suşe gripale comune într-un adevărat pericol internaţional cu generarea de pandemii dramatice”, explică tânăra motivul pentru care a ales acest domeniu pentru cercetarea sa doctorală.

Vaccin ce utilizează proteinele deja existente în organism

Conform acesteia, scopul studiului său are drept scop anticiparea caracterului imprevizibil al gripei şi respectiv a fenomenului de shift antigenic. “Principiul a fost unul complet diferit, aşadar în loc de a fi ţintite proteinele ce suferă cel mai adesea modificări genetice, utilizarea proteinelor interne, conservate ale gripelor de tip A a fost sugerată în elaborarea unui nou vaccin antigripal. Stabilitatea acestor proteine sau segmente proteice într-un sistem vaccinal a fost asigurată prin clonarea lor în vectori lentivirali, ustensile valoroase ale biologiei, puţin cunoscute la ora actuală în România”, susţine Ana Bejanariu în rezumatul tezei sale de doctorat.

Lucrarea tinerei a făcut obiectul unei colaborări complexe între echipa de cercetători de la USAMV (Departamentul de Epidemiologie şi de Boli Infecţioase) Iaşi şi o echipă de cercetători de la Institutul Pasteur în cadrul proiectului cu tema ‚Lupta împotriva virusurilor gripale recombinate: testarea unor noi vaccinuri bazate pe vectori lentivirali la suine şi păsări’ ROFLU 52 180 / 2008.  Astfel, cercetarea realizată de tânără a avut rezultate încurajatoare, atât în cazul testelor pe şoareci de laborator, cât şi pe porcine.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite