Tudorel Toader râvneşte la pâinea studenţilor altei universităţi. Ce imobil revendică rectorul de la „Cuza“ Iaşi

Tudorel Toader râvneşte la pâinea studenţilor altei universităţi. Ce imobil revendică rectorul de la „Cuza“ Iaşi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (UAIC) se luptă în instanţă cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USMAV) pentru o cantină studenţească la care mânâncă, zilnic, în jur de 1.000 de studenţi şi cadre universitare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instituţia condusă de rectorul Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei, revendică singura cantina pe care agronomii o deţin în prezent, susţinând că, potrivit unor documente emise de comunişti, UAIC ar fi proprietarul acelei clădiri.  

Cantina din Târguşor a fost construită de comunişti în anii ’60, după ce regimul opresiv a expropriat un proprietar din zonă. Comitetul executiv de la Sfatul Popular a emis la acea vreme, pe numele UAIC, autorizaţia de construire a cantinei, dar şi a trei cămine studenţeşti. Acest aspect este invocat, potrivit unor surse, inclusiv de UAIC, în actele depuse la instanţă.  

„Cuza“ foloseşte acea cantină până în 1985, când comuniştii decid să facă un schimb. Iau cantina pe care Institutul Agronomic o avea la acea vreme, cea de la Liceul Pedagogic, şi o predau acestei instituţii de învăţământ. În schimb, agronomii primesc dreptul de administrare a cantinei din Târguşor.

„Cantina din Copou a fost proiectată şi construită pentru UAIC, care a folosit-o până în 1985. Nu cunosc motivele pentru care, în 1985, UAIC a predat către USAMV respectiva cantină, pe baza unui protocol. Cantina este a UAIC, din punct de vedere juridic. După finalizarea procesului, cantina va reintra în patrimoniul UAIC şi îi vom păstra aceeaşi destinaţie“.

„Cantina este în primul rând pentru studenţi, şi apoi pentru personalul angajat. Universitatea are nevoie, ca orice instituţie de învăţământ care prestează servicii pentru tineri, şi de o locaţie în care să se servească masa. Avem cantina din 1985, preluată printr-un proces verbal semnat de conducerile celor două universităţi. Noi dorim să asigurăm toate condiţiile pentru stu­denţi, însă, cu siguranţă, ne vom conforma deciziei instanţei, oricare va fi aceasta“, ne-a spus Vasile Vântu, rectorul USAMV. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: