Trei bibliotecari din Iaşi, câştigătorii unei competiţii mondiale după ce au predat cursuri de prim ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Grinea, Bogdan Giurco şi Diana Ghiorghieş, angajaţi ai Bibliotecii „Gh. Asachi" Iaşi, au câştigat o competiţie mondială după ce au atras locuitorii în bibliotecă prin intermediul unui curs de prim ajutor.

Trei bibliotecari din Iaşi au fost premiaţi de Organizaţia Internaţională non-profit EIFL cu suma de 1.500 de dolari şi vor participa pe 3 octombrie la conferinţa anuală a bibliotecarilor ce va avea loc la Washington D.C., Statele Unite ale Americii. A

ceasta este posibil după ce Mihail Grinea, Bogdan Giurco şi Diana Ghiorghieş, angajaţi ai Bibliotecii „Gh. Asachi" Iaşi, au fost desemnaţi câştigători ai „Premiului pentru contribuţia la sănătate în comunitate", competiţie la care au participat biblioteci din toată lumea. Cei trei au creat un nou serviciu: „Primul Ajutor salvează vieţi".

Cărţile de la „Asachi“, aruncate de şefii CJ

Practic, plecând de la rapoartelor Eurostat din ultimii ani, care arată că 1 din 3 oameni implicaţi într-un accident grav în România moare pentru că nu primeşte primul ajutor, bibliotecarii au achiziţionat un manechin pentru demonstraţii de resuscitare, şi după ce au fost instruiţi de Crucea Roşie în acordarea tehnicilor de prim ajutor, i-au învăţat la rândul lor pe alţii cum să salveze vieţi.

Bibliotecarii au început campania de strângere a semnăturilor pentru un sediu decent FOTOGALERIE

Cu ajutorul unui grant în valoare de 2.500 de dolari primit prin programul Biblionet în România au lansat un site cu informaţii utile şi au format 90 de bibliotecari din 86 de biblioteci din judeţ. Bibliotecarii au instruit peste 2.000 de oameni în acordarea primului ajutor în localităţi din întreaga ţară în numai un an.

A salvat viaţa nepotului datorită cursurlui de la bibliotecă

Beneficiarii acestui curs susţin că lecţiile primite au fost extrem de utile şi că deja au salvat viaţa apropiaţilor. „Prânzul în familie este o tradiţie în fiecare duminică în familia noastră. Într-una din aceste zile, nepotul meu, foarte agitat în acel moment, s-a înecat brusc cu mâncare la nivelul laringelui, având căile respiratorii blocate. Un membru al familiei a întrebat dacă ştie cineva să acorde primul ajutor iar eu am răspuns instictiv «da» întrucât tocmai făceam aceste cursuri la bibliotecă. Mi-au făcut loc, iar eu a trebuit să mă descurc, aplicând metoda Heimlich. Când a început să tuşească, toată lumea a răsuflat uşurată. Salvarea tocmai ajunsese, doctorul a întrebat dacă e totul ok şi m-a felicitat", povesteşte Carmen Pasat, învăţătoare la Liceul Teoretic Miron Costin, din Paşcani. 

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite