Spitalele regionale de urgenţă reconfigurează numărul de paturi din regiunile în care vor fi construite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planul SRU FOTO Ziarul de Iaşi
Planul SRU FOTO Ziarul de Iaşi

Toate unităţile medicale existente în regiunile în care vor fi construite cele trei spitale regionale vor face obiectul unei analize. În baza acesteia, Ministerul Sănătăţii va decide numărul de paturi pentru fiecare spital regional de urgenţă.

Dr. Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat la Iaşi că fiecare din cele trei spitale regionale va fi adaptat la specificul regiunii pe care o va deservi. Numărul de paturi pe care le va avea spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova va fi decis după realizarea unui masterplan pentru fiecare regiune în parte. Masterplanurile vor fi efectuate de un consultant străin care va fi angajat în luna mai de Banca Europeană de Investiţii.

Potrivit autorităţilor, în baza masterplanului se vor reorganiza serviciile medicale în toate judeţele pe care le vor deservi spitalele regionale de urgenţă.

„Structura internă a spitalului va rezulta din adaptarea la un masterplan regional în care se vor lua în calcul atât cererea de servicii existente, cât şi capacitatea regiunii de a oferi servicii medicale. În momentul de faţă, este prematur să discutăm despre un număr estimativ de paturi, dar, orientativ, vor fi între 800 şi 1.000 de paturi, oriunde va fi situat spitalul. Până când nu vom vedea rezultatele masterplanului regional, cred că este prematur să discutăm despre includerea sau excluderea oricărei secţii“, a precizat dr. Cristian Grasu.



Prezent marţi, 04 aprilie, la Iaşi, secretarul de stat a arătat că Iaşiul va avea Spital Regional de Urgenţă în 2022. Pacienţii din regiunea de NE a ţării vor fi îngrijiţi într-un singur spital, cu toate specialităţile medicale specifice urgenţelor, peste cinci ani. Autorităţile centrale şi locale au analizat marţi calendarul propus de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru implementarea proiectului SRU şi au concluzionat: construcţia spitalului ar urma să înceapă efectiv în primul trimestru al anului 2019 şi lucrările ar urma să fie încheiate trei ani mai târziu, în 2022. Valoarea totală a proiectului SRU va fi de aproximativ 200 milioane de euro, după cum au arătat reprezentanţii MS.

Detaliile legate de structura spitalului, respectiv de numărul de paturi, vor fi stabilite în urma unei analize efectuate de un consultant străin. Acesta va fi angajat în luna mai de Banca Europeană de Investiţii pentru a realiza câte un masterplan privind oferta şi nevoia de servicii medicale pentru fiecare regiune în care urmează să fie construite spitale regional de urgenţă. de la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova.

„SRU la Iaşi va reconfigura sistemul public de sănătate. De această dată trebuie să vorbim de servicii medicale de urgenţă de înaltă calitate, care pot să transforme în totalitate sistemul de sănătate public ieşean şi regional. Vor fi 800, vor fi 1.000 sau mai multe paturi, aşa cum vor rezulta în urma analizei pe care o face o echipă din stră¬inătate - care va fi foarte clară asupra modalităţii în care îşi dimensionează şi structura paturilor şi numărul de paturi - asta rămâne de văzut. Nu cred că ar trebuie să transformăm într-o chestiune subiectivă, că sunt cu 100 mai mult sau mai puţin faţă de Cluj sau Craiova“, a punctat Mihai Chirica, primarul Iaşului.
 

Calendarul proiectelor SRU

Potrivit secretarului de stat în MS, Cristian Grasu, în luna mai, Banca Europeană de Investiţii va angaja un consultant străin care va analiza cererea şi oferta de servicii medicale în fiecare regiune în care vor fi construite cele trei spitale regionale. În luna iunie, consultantul va oferi MS primul document care va cuprinde planul de activitate. În septembrie, MS va avea un plan funcţional pentru cele trei spitale regionale, iar în luna decembrie studiile de fe¬zabilitate. În martie 2018, MS va depune documentaţia aferentă proiectelor şi va aplica pentru accesarea fondurilor europene. „Dacă suntem în stare să menţinem aceeaşi atmosferă şi aceeaşi echipă, sunt estimări că undeva în al doilea semestru al anului 2022 spitalul va fi gata, urmând ca toate documentaţiile să se încheie nu mai târziu de primul semestru al anului 2023. Spitalele regionale de urgenţă vor purta ampreta regiunilor pe care le deservesc şi vor fi destinate rezolvării celor mai complicate cazuri medicale“, a mai menţionat secretarul de stat. SRU Iaşi va fi construit pe un teren de 12 hectare amplasat în zona Moara de Vânt, pe care Consiliul Local l-a transferat în posesia MS în noiembrie 2016.

Citeşte şi:

Primele schiţe ale viitorului Spital Regional de Urgenţă de la Iaşi. Investiţia este de 200 de milioane de euro şi ar trebui să fie gata în cinci ani
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite