Situaţie critică la Iaşi. În plină epidemie, vaccinul antigripal nu se mai găseşte nici în farmacii, nici la medicii de familie

Situaţie critică la Iaşi. În plină epidemie, vaccinul antigripal nu se mai găseşte nici în farmacii, nici la medicii de familie

FOTO Arhivă

În plină epidemie de gripă, în farmaciile din Iaşi nu se mai găseşte vaccin antigripal, iar măştile chirurgicale, la mare căutare acum, sunt de asemenea greu de găsit.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cele mai multe locuri, farmaciştii spun că cererea a fost foarte mare în ultima perioadă, aşa că stocurile s-au epuizat repede şi nu mai este de unde aduce. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la medicii de familie, care au terminat de ceva vreme vaccinul oferit de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP).

Între timp, numărul deceselor a început să crească, la fel ca şi numărul celor diagnosticaţi cu gripă. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa până acum din cauza virusului gripal. Un bărbat de 60 de ani, cunoscut cu mai multe afecţiuni cronice, care nu făcuse vaccin antigripal, a murit ieri la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. Este al doilea deces înregistrat săptămâna aceasta, în urmă cu doar câteva zile o altă persoană, bolnavă de leucemie, pierdea lupta cu viaţa.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase trag un semnal de alarmă în legătură cu vacanţa intersemestrială care se apropie şi le transmit părinţilor să-şi ţină copiii departe de spaţiile publice. Sugestiile specialiştilor vin după ce, zilele acesta, a fost internat în spital şi un copil de numai două luni, confirmat cu virus gripal, a cărui stare este deocamdată bună.

„Recomandăm părinţilor ca în vacanţă să evite să lase copiii prea mult afară. Ideal ar fi să stea cât mai mult la domiciliu şi să primească sau să meargă în vizite doar dacă au certitudinea că ceu cu care se vor întâlni sunt sănătoşi”, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Până în prezent, numărul persoanelor diagnosticate cu gripă la Iaşi a ajuns la 149, dintre care 118 au fost diagnosticate clinic şi 31 cu ajutorul testelor medicale, spun reprezentaţii Direcţie de Sănătate Publică din Iaşi (DSP).

Citiţi şi:

Medic primar, despre epidemia de gripă: „Şi tinerii sănătoşi pot face complicaţii“
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: