Semnalele corpului când ne reprimăm emoţiile. De ce este nociv să ne înăbuşim trăirile emoţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O emoţie necotrolată se poate repeta constant, în situaţii similare, până în momentul în care suntem dispuşi să o observăm, potrivit fondatoarei Centrului „Ascultă-ţi corpul“, Lise Bourbeau.

În volumul „Ascultă-ţi corpul, prietenul tău cel mai bun!“, al canadiencei Lise Bourbeau, autoarea vorbeşte şi despre exprimarea emoţiilor. Potrivit acesteia, o emoţie este „o tulburare, o agitaţie trecătoare provocată de ceva din exterior, un efect care provine dintr-o cauză exterioară. Majoritata emoţiilor provin din aşteptările noastre“.

Lise Bourbeau consideră că o emoţie necotrolată se va repeta constant, iar „un mod foarte frecvent este acela dea mânca sau de a bea necotrolat din cauza emoţiei“. Potrivit autoarei, „unii ignoră şi refulează furia ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Vor munci cu mai multă înverşunare, agăţându-se disperaţi de munca lor. Unii plâng, fac curăţeie, bricolaj sau pur şi simplu stau bosumflaţi. Alteori fac un sport extrem“.

În acelaşi volum, Lise Bourbeau susţine că, cel mai adesea, oamenii reacţionează necotrolat la furie aruncând-o pe cei din jur. Cele mai dăunătoare pentru corp sunt, potrivit autoarei, negarea şi inacţiunea, pentru că în acest fel îţi „înghiţi emoţiile“. „A te exprima plângând, ţipând, mergând pe jos sau făcând sport nu este la fel de dăunător precum a refula totul, este o formă oarecare de exprimare“, susţine Lise Bourbeau.

Aceasta este de părere că un prim pas pentru a înţelege ce se întâmplă în corpul tău este să identifici emoţia şi să o numeşti. Este importat să ştii dacă ceea ce simţi în corp este furie, frustrare, anxietate sau ranchiună. Un al doilea pas este „acceptarea responsabilităţii pentru acea emoţie“. „Toate emoţiile oamenilor provin din aceeaşi sursă: gândirea. Niciodată nu este vina celorlalţi. Tu eşti singurul responsabil de emoţiile tale“, afirmă Lise Bourbeau. Un al treilea pas este să vorbeşti despre ceea ce simte corpul tău. Autoarea consideră că stăpânirea emoţiilor necesită exeriţiu constant.

Citeşte şi:

Cum vrea Iaşiul să devină primul municipiu din ţară cu „zero deşeuri“: de la tarif diferenţiat pentru gunoi până la ateliere de reparaţii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite