Raliu caritabil al unor ieşeni spre inima Africii

Raliu caritabil al unor ieşeni spre inima Africii

Andrei (stânga), Bogdan şi Vlad vor duce computere în şcoli din Africa. FOTO: Arhiva personală

Trei tineri din Iaşi vor străbate 20.000 de kilometri, din România şi până în Guinea-Bissau, pentru a dona echipament IT şi aparatură medicală unor şcoli şi spitale. Cristian, Vlad şi Bogdan sunt trei prieteni din Iaşi pe care i-a adus împreună dorinţa de a aduce o schimbare acolo unde oamenii au cu adevărat nevoie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cristian Andrei e antreprenor în IT, Vlad Pieptu tocmai şi-a dat rezidenţiatul, iar Bogdan Baianu e consultant în afaceri. 

„Toţi trei am avut micile noastre aventuri şi întodeauna ne-am implicat în acţiuni de voluntariat, ecologizări sau muncă în centre de plasament. Însă ca un act caritabil să inspire, trebuie să fie acompaniat de o poveste, de fapte relatate astfel încât să stârnească imaginaţia şi poate să trezească şi în alţii altruismul“, spun cei trei ieşeni.

Ideea expediţiei în inima Africii a venit de la Bogdan Baianu. „El ne-a propus să mergem şi noi am spus «da». Trebuie să recunoaştem că cei mai mulţi dintre noi suntem privilegiaţi. Vlad a petrecut o lună ca voluntar în cel mai mare spital din Ghana şi a văzut că acolo sunt probleme mult mai mari decât la noi. Pe lângă asta, suntem în căutare de amintiri şi foarte motivaţi de dorinţa de a descoperi culturi noi, în continentul considerat locul de naştere al umanităţii“, spune Cristian.

20.000 de kilometri de pericole

Ideea lor s-a întâmplat să se suprapună cu expediţia Budapest – Bamako, cel mai mare raliu caritabil din lume, care va debuta pe 25 ianuarie 2013. 150 de echipe internaţionale, printre care şi cea alcătuită din cei trei ieşeni, vor parcurge aproximativ 20.000 de kilometri. Vor trece prin Africa de Vest, cu destinaţia finală Guinea-Bissau. Românii vor pleca din Iaşi şi vor face joncţiunea cu caravava pe traseu.

„Noi vom dona echipamente IT şi medicale. Multă lume a văzut iniţiativa noastră şi deja am început să primim donaţii: avem 13 PC-uri echipate complet şi cinci laptopuri. Mai mult decât atât, am primit promisiuni din partea unor companii care ne vor ajuta cu donaţii constând în echipamente medicale şi cu suplimente nutritive pentru copiii aflaţi în zone de risc“, explică ieşenii.

Drumul până în Guinea nu va fi, însă, unul uşor, cu toate că temerarii vor porni cu o maşină de teren Mitsubishi dotată cu GPS. Pe unele porţiuni, aceştia vor fi însoţiţi chiar de o escortă armată, din cauza tensiunilor teroriste. „Trebuie să recunoaştem că, după o documentare mai solidă în ceea ce priveşte traseul, am fost la un pas să renunţăm. În Mauritania activează o ramură Al Quaida care răpeşte turişti europeni în scopul de a solicita recompense. În Mali, toate graniţele sunt închise din măsuri de securitate. În Guinea-Bissau anul acesta a avut loc o lovitură de stat, iar situaţia este destul de tensionată“, explică temerarii. Dincolo de pericolele armate, cei trei se tem şi de o epidemie de holeră care a izbucnit recent pe traseul lor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: