Primul transplant efectuat în acest an la Iaşi: o mamă i-a donat fiicei sale un rinichi

Primul transplant efectuat în acest an la Iaşi: o mamă i-a donat fiicei sale un rinichi

Intervenţie de transplant renal   FOTO Arhiva Adevărul

Intervenţia a fost realizată în noul bloc operator al unităţii medicale, dat în folosinţă la începutul anului 2021.

Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi au efectuat marţi, 19 ianuarie, primul transplant renal din acest an. 
 
Transplantul a fost unul programat, fiind vorba despre o mamă în vârstă de 56 de ani, care i-a donat un rinichi fiicei sale în vârstă de 32 de ani.
 
 
„Pacientele sunt din judeţul Galaţi, fiica intrase în programul de dializă de trei luni de zile, este diagnosticată şi cu diabet de tip I, are un copil de cinci ani. În aceste condiţii ca să poată să continue o viaţă cât mai normală, fără să aibă nevoie să meargă la şedinţele de dializă, s-au investigat mai mulţi posibili donatori din familie, existând deschidere din acest punct de vedere, iar mama a fost cea care a donat”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.
 
Intervenţia a decurs fără incidente, în momentul de faţă ambele paciente se recuperează în Compartimentul de Transplant Renal.
 
Anul trecut, în ciuda pandemiei şi a contextului epidemiologic, au fost realizate peste 40 de transplanturi renale, cele mai multe astfel de intervenţii făcute într-un an de când se face transplant renal la Iaşi.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările