Primarul Iaşului, despre decorarea unchiului: „Sunt mândru că un membru al familiei mele a luptat pentru ca unii «deontologi» să poată scrie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Chirica şi unchiul Vasile FOTO Reporteris
Mihai Chirica şi unchiul Vasile FOTO Reporteris

Mihai Chirica a avut o reacţie vehementă după dezvăluirea „Adevărul” referitoare la proiectul prin care unchiul său, dar şi alte persoane controversate în Iaşi, urmează a deveni cetăţeni de onoare ai oraşului.

Edilul-şef al Iaşului a reacţionat prin intermediul unui mesaj postat pe pagina publică a primăriei din oraş. Chirica s-a plâns că „există persoane” care interpretează în mod tendenţios iniţiativa de decorare a revoluţionarilor ieşeni, pe care a catalogat-o ca fiind „un gest simbolic”.

„Din păcate, chiar şi în momente de înaltă şi firească emoţie, cum este această aniversare a 30 de ani de la victoria Revoluţiei din decembrie 1989, există persoane care interpretează în mod tendenţios un gest simbolic. Decernarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru aceste persoane ţine de calitatea acestora de revoluţionar, titlu a cărui acordare este atributul unei instituţii independente a statului român. Ca primar, eu nu pot prejudicia pe nimeni de calitatea sa de revoluţionar, calitate pe care a dobândit-o în urma unor fapte care au fost deja verificate de instituţiile statului. Mai mult, sunt mândru că un membru al familiei mele face parte din garda de onoare a celor care în urmă cu 30 de ani au luptat pentru ca unii «deontologi» de astăzi să poată să scrie şi să exprime liber, exercitându-şi astfel în mod liber «valoarea» personală”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi a precizat că lista celor 43 de ieşeni care deţin certificate de revoluţionar a fost întocmită pe baza propunerilor primite de la Asociaţia „14 Decembrie 1989 Iaşi”, Asociaţia „22 Decembrie 1989 Iaşi” şi Federaţia Naţională a Revoluţionarilor din România Iaşi, iar nu la iniţiativa primarului, ori a aparatului de specialitate al acestuia.

Şedinţa extraordinară prin care cei 43 de revoluţionari ar urma să fie declaraţi cetăţeni de onoare este programată sâmbătă, la sediul Primăriei Iaşi. Cu o zi înainte, vineri, 20 decembrie, la sediul autorităţii locale va avea loc o şedinţă ordinară de CL în care va fi discutat şi un proiect de Hotărâre privind adoptarea unui Regulament pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.

Printre altele, proiectul de Hotărâre menţionat prevede că: „cea mai înaltă distincţie onorifică a Municipiului Iaşi nu poate fi deţinută de persoanele care au fost condamnate definitiv pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care le-ar face incompatibile cu deţinerea titlului cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei sau au desfăṣurat activităţi de poliţie politică. Incompatibile cu acest statut sunt şi persoanele care au acţiuni pe rolul instanţelor de judecată privind fapte de natura celor menţionate anterior”, potrivit Primăriei.

Mihai Chirica susţine că toate cele 43 de persoane care ar urma să fie decorate au prezentat cazierul judiciar „eventualele condamnări penale ale acestora ducând automat la excluderea persoanelor respective din lista de propuneri.”

„Ca atare, lista celor 43 de persoane este rezultatul unei analize serioase care a ţinut seama de calitatea legală a acestora de revoluţionar, de cazierul judiciar şi de alte evenimente din viaţa personală şi din carieră, unele persoane dintre cele propuse iniţial fiind respinse ca urmare a neîndeplinirii a unor criterii legale şi de integritate. În aceste condiţii, acuzaţiile lansate de unele canale media cu privire la eventuale condamnări penale ale revoluţionarilor din lista menţionată sunt false şi de natură să atragă răspunderea civilă, pentru calomnie, a autorilor acuzaţiilor”, se arată în comunicatul Primăriei, atribuit conducerii instituţiei.

Pe lângă unchiul lui Mihai Chirica, Vasile, care în trecut i-a împrumutat bani primarului Iaşului, pe listă se mai află persoane condamnate, cercetate penal sau care au avut „evenimente din viaţa personală şi din carieră” controversate.

-          Liviu Munteanu: este naş al raketului basarabean Ion Druţă, condamnat pentru un triplu asasinat în Basarabia. Munteanu este cumătru cu interlopul basarabean Vasile Rodidean, printre singuririi ieşeni care sunt daţi în urmărire internaţională prin interpol, după ce a fost condamnat pentru instigare la omor. Liviu Munteanu a fost reţinut şi cercetat de DNA într-un dosar de deturnare de fonduri europene în care a fost vizat cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, dar şi familia Cosma de la Ploieşti şi Sebastian Ghiţă.

-          Alex Bernic: este avocat şi a fost condamnat definitiv, în 2013, la 2 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a mai fost găsit vinovat de fapte de corupţie şi fostul procuror Radu Moisescu.

-        Florin Slabu: a fost condamnat, în 2010, de Tribunalul Iaşi, la 10 ani de închisoare pentru înşelăciune.

Lista completă, AICI.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite