Primarul Iaşiului evită să anunţe inevitabilul: taxele şi impozitele locale vor fi majorate în 2013 cu cel puţin 16%

Primarul Iaşiului evită să anunţe inevitabilul: taxele şi impozitele locale vor fi majorate în 2013 cu cel puţin 16%

Contribuabilii achită taxele şi impozitele locale la sediul Direcţie de Finanţe Publice Locale Foto: arhivă Adevărul

Oficilii Primăriei Iaşi susţin că nu sunt încă decişi dacă să crească sau nu dările pentru ieşeni în 2013, deşi legea finanţelor îi obligă să indexeze nivelul de impozitare periodic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Responsabilii Primăriei Iaşi se feresc să afirme răspicat cum vor interpreta recenta hotărâre a Guvernului Ponta care permite administraţiilor locale să majoreze sau să scadă nivelul taxelor şi impozitelor locale cu până la 20%.

Primarul Gheorghe Nichita a declarat ieri că "nu elimină posibilitatea creşterii taxelor şi impozitelor locale", dar că aşteaptă un raport al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Iaşi care să stabilească în ce măsură se impune o astfel de decizie. 

Edilul admite însă că în ultimii ani, Primăria a ieşit cu bilanţ negativ, cu datorii la societăţi din subordine, precum Citadin sau Salubris, precum şi cu restanţe la utilităţile ce trebuiau plătite la şcoli din municipiu. În plus, Primăria Iaşi începe din 2013 să achite din plin creditele din zeci de milioane de euro contractate pentru refacerea străzilor din oraş şi cofinanţazează mai multe proiecte cu fonduri europene.

Peste toate, Codul Fiscal obligă autorităţile locale să majoreze taxele şi impozitele locale din trei în trei ani, în funcţie de rata inflaţiei. Nu se ştie cu precizie când a fost făcută ultima indexare la Iaşi, cert este că inflaţia corelată pentru ultimii trei ani a ajuns la 16,05%. Recenta decizie a Guvernului Ponta prevede că majorarea de +/-20% se poate aplica abia după ce a avut loc indexarea cu rata inflaţiei. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările