Portret/George Corodeanu: „Teatrul e visul din care nu m-aş trezi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Corodeanu este unul dintre cei mai talentaţi tineri actori, iar când se află pe scenă parcă împrumută şi spectatorului puţin din energia pe care o are când joacă.

La numai 24 de ani, George Corodeanu a urcat de sute de ori pe scenă şi a avut ocazia să joace alături de Maia Morgenstern şi Manuela Hărăbor.
Pasiunea pentru teatru îşi are sorgintea în spectacolul „Şi cu violoncelul cum facem”, cu Mihai Călin, primul pe care l-a văzut la Galaţi în urmă cu 13 ani. „Retrăiesc perfect atmosfera serii respective, şi îmi amintesc ca ieri cum mi-a zis mama «Daca prinzi gustul teatrului, e mare lucru»“, îşi aminteşte actorul.


Ulterior, premiul pe care l-a obţinut la un concurs în timpul liceului cu rolul Crăcănel în „D’ale carnavalului“ l-a convins să dea la Actorie. Facultatea a ales să o urmeze la Iaşi, unde „a furat“ meserie de la actorii Dionisie Vitcu şi Gheorghe Marinca, care i-au fost şi profesori. În capitala Moldovei l-a jucat pe „Romeo“ în „Romeo şi Julieta“, „Bartolomeo“ în „Teatru Descompus“, Salubrizatorul în „Iov şi Salubrizarea“ şi Marin Miroiu în „Steaua fără nume“.


„Cel mai apropiat rol a fost Marin Miroiu, unde a mers perfect de la prima lectură până la ultimele aplauze. Mi-ar plăcea să fiu redistribuit în acest rol, deşi se zice că provincialul profesor Miroiu ar trebui să fie ceva «mai copt». Eu cred că drama personajului ar fi o idee mai amplă dacă ar fi tânăr - imposibilitatea evoluţiei într-un cătun, la 24-26 de ani este realmente un cerc tragi-comic“
, explică George Corodeanu.

image


Colaborează cu Compania „D’Aya“


După absolvirea facultăţii s-a mutat în Capitală, unde colaborează cu Compania independentă de teatru „D’ Aya“. „Lucrez cu o echipă fantastică, gândită, manageriată şi haşurată artistic de Chris Simion. «D’Aya» este pentru mine un exemplu perfect de «calitatea face diferenţa»“, spune actorul.  A fost distribuit şi în rolurile Marcel în piesa „Te iubesc! Te iubesc?“, Joe în „Caii se împuşcă, nu-i aşa“ ale Companiei „D’Aya“. Joacă într-un ritm halucinant, doar cu prima dintre piese având 100 de reprezentaţii într-un an. 


A cochetat şi cu filmul, însă marea sa pasiune rămâne teatrul. „Prefer teatrul pentru că îmi place adrenalina fiecărui moment în scenă. Teatrul pentru mine este singurul mod de a mă exprima, de a fi împlinit, este singura mea cale spre a visa, spre a mă juca, singura şansă de a mă cunoaşte şi de a descoperi cum se comportă alţii, cu ajutorul datelor mele“, spune George Corodeanu „E visul din care nu m-aş trezi, nici măcar pentru a testa dacă este vis sau realitate“, precizează artistul.

image

___________

profil
născut.
17 februarie 1986, Galaţi.
studii. Univ. „George Enescu“ din Iaşi, Secţia Actorie.
familie. Necăsătorit.

întrebări şi răspunsuri
Ce roluri v-aţi dori să jucaţi şi alături de cine v-ar plăcea să urcaţi pe scenă?

Mi-ar plăcea să joc Oswald din piesa „Strigoii“, a lui H.Ibsen, şi Crăcănel în „D-ale Carnavalului“, a lui Caragiale, alături de Dionisie Vitcu şi colegii mei de grupă şi în orice altceva alături de Olga Tudorache.
Ce i-ar spune George Corodeanu unei persoane care e la început de drum în profesia de actor?
Aş spune ce aş spune oricui care vrea să facă orice: urmaţi-vă visele! Este singura şansa de a rămâne mereu copii. Nu ştiu să dau sfaturi şi nici să spun ce să facă unul şi altul, dar aş sugera să citească, să nu bârfească, să nu bea, să nu întârzie, să se roage şi să aibă curaj să se joace.

ce-i place
Actorul preferă să savureze cafeaua de dimineaţă ascultând muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart. Lui George Corodeanu îi place Grădina Cişmigiu şi Oxford Street din Londra, dar şi să vină la Iaşi şi să lenevească lângă prietenii săi de aici.
 
ce nu-i place
George Corodeanu detestă zgomotul făcut de ambulanţe, de motoscutere şi maşinile care demarează în trombă. „Nu îmi place să-mi fac planuri de viitor pentru că îmi lipseşte răbdarea şi mă consum înainte de rezultat“, spune artistul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite