PORTRET/Carmen Creţu - Scoate din umbră tinerii talentaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Creţu
Carmen Creţu

Prorectorul este preşedintele fondator al unei asociaţii de asistenţă psihopedagogică şi socială pentru cei cu aptitudini şi coordonează un program de master.

În facultate, specializarea Psihologie-Sociologie,  nu i-a fost pe plac. A descoperit totuşi o nouă abordare a Ştiinţelor Educaţiei prin profesorii George Văideanu, Adrian Neculau, Theodor Dima, care s-au remarcat printr-o perspectivă interdisciplinară în cercetarea câmpului educaţional.


Carmen Creţu s-a axat însă pe psihopedagogia creativităţii şi a talentelor. Şi-a pregătit doctoratul în Olanda şi a beneficiat ulterior de stagii de documentare în Franţa, Spania, SUA, Anglia, Italia, Elveţia.


De când activează ca profesor universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei face cercetări şi ţine cursuri şi în domeniile teoriei şi metodologiei, politicilor educaţionale şi pregătirii personalului didactic.


Are, de asemenea, numeroase participări la congrese şi conferinţe internaţionale, zeci de studii publicate în volume colective şi în reviste de specialitate, cărţi individuale. Este membru în consilii ale formării personalului didactic şi în asociaţii internaţionale pentru tinerii supradotaţi.

Pledează pentru o ţară demnă de talentele ei
După 1990, mass-media au prezentat agresiv o anumită interfaţă a României, cu imagini sinistre din orfelinate, sanatorii, într-o încercare de a atrage ajutoare pentru ţară. „Multe însă nu ajungeau la persoanele aflate în nevoie, ci erau folosite pentru înfiinţarea şi dezvoltarea unor asociaţii nonguvernamentale de «mercenari». Acest lucru m-a întristat“, mărturiseşte profesorul univesitar.


Şi-a dat seama că sunt şi oameni valoroşi care, din pricina lipsurilor materiale sau a uniformizării practicate în societatea românească, rămâneau necunoscuţi. „Pe aceşti oameni eu i-am perceput ca fiind cei aflaţi într-o nevoie imediată. Am început să scriu o serie de articole care se chemau «SOS pentru talente»“, adaugă Carmen Creţu.

A fondat asociaţia RoTALENT
În 1991 a înfiinţat unul din primele ONG-uri din Iaşi, o asociaţie de asistenţă psihopedagogică şi socială pentru copiii şi tinerii cu aptitudini înalte, RoTALENT. În cadrul ei au activat studenţi şi profesori în special şi, treptat, a fost inclusă în organizaţii internaţioanle de acelaşi tip. Se distinge prin specializarea pe asistenţa psihopedagogică.


În plus, este un ONG care-şi desfăşoară activitatea numai cu voluntari, care lucrează doar pe bază de proiecte, şi un semn că lucrurile merg în direcţia cea bună este faptul că asociaţia şi-a deschis filiale şi în alte oraşe, cele mai dezvoltate fiind cele de la Suceava şi Craiova. Primele cursuri din ţară în psihopedagogia talentelor au fost introduse de Carmen Creţu, la Iaşi. Între timp, zece doctoranzi s-au specializat în domeniu. Astfel, se poate spune că şi în România au început să fie luaţi în seamă şi cultivaţi cei cu aptitudini intelectuale sau artistice deosebite.


E un pas spre înţelegerea faptului că bunul-simţ, inteligenţa şi talentul sunt valorile pe care trebuie să le promovăm în lume cu demnitate, nu handicapurile şi spiritul umil.
„Oamenii pleacă din ţară pentru că nu există o politică de promovare coerentă a celor cu aptitudini înalte. Sunt mândră că am reuşit să dezvolt acest domeniu, şi nu numai la nivel teoretic, ci şi practic, căci am organizat întâlniri cu tineri supradotaţi din străinătate, diferite activităţi şi practici cu studenţii voluntari“, încheie prorectorul Universităţii „Al. I. Cuza“.

Profil

Născută. 29 noiembrie
1956, Bacău.
Studii. Doctorat în Ştiinţele Educaţiei, 1995.
Familie. Are un băiat.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi optat pentru o asociaţie pentru cei supradotaţi?
M-am apropiat de psihopedagogia talentelor într-o încercare de contrabalansare a interesului prea mare pentru populaţia cu cerinţe speciale. România are şi faţete ascunse cu obstinaţie, oameni cu idealuri înalte, curajoşi, creativi, talentaţi, care nu reuşesc să se manifeste din diverse motive.
Care sunt viitoarele programe la RoTALENT?
Sunt două proiecte. Primul e Replay, care-şi propune să creeze o platformă de jocuri electronice tridimensionale. Iar al doilea, Comenius Regio, se va desfăşura în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Iaşi şi cu Universitatea Bologna, Italia.

Ce-i place

Profesorului universitar îi place să asculte muzică clasică, să citească literatură de specialitate, să călătorească în locuri exotice sau pe meridiane îndepărtate. Îi place, de asemenea, să cultive flori şi să-şi îngrijească cei doi câini. Ar fi mulţumită dacă românii ar intra într-o perioadă de normali-
tate, dacă ar învăţa să respecte valorile autentice, bunul-simţ.

Ce nu-i place

Carmen Creţu se consideră deranjată de faptul că valorile nu sunt la noi promovate şi încurajate. Nu-i place lipsa de eleganţă în relaţiile interpersonale, parvenitismul, ipocrizia şi politicile actuale din România.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite