„Oglindă, oglinjoară, cine te-a inventat?“. De când datează primele dovezi despre folosirea oglinzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
istoric oglinda pinterest

Dovezi despre folosirea oglinzilor s-au găsit în Anatolia, în Mesopotamia şi în Egipt. Oglinda modernă a fost inventată de chimistul german Justus von Liebig.

Istoricul oglinzii este legat de Turcia Modernă. Platforma online cineainventat.ro arată că primele oglinzi s-au obţinut prin şlefuirea unor roci, cum ar fi obsidianul, o rocă vulcanică de culoare neagră sau brună-cenuşie.

Astfel de oglinzi au fost găsite în Anatolia şi au fost datate ca fiind folosite încă din anii 6.000 înaintea erei noastre. Alte izvoare istorice, oglinzi din cupru şlefuit descoperite pe teritoriul Mesopotamiei, au fost datate de specialişti ca fiind utilizate în anii 4.000 înaintea erei noastre.

Obiecte similare au fost găsite şi pe teritoriul Egiptului, fiind datate în jurul anilor 3.000 înaintea erei noastre. Oglinzile din bronz s-au folosit, potrivit sursei citate, în anii 2.000 înaintea erei noastre.

Potrivit cineainventat.ro, primele oglinzi de sticlă au fost inventate de sticlarii de pe insula Murano, în apropiere de Veneţia, în secolul al XII-lea. Veneţienii care cunoşteau tainele fabricării oglinzilor şi le divulgau, erau condamnaţi la moarte. În consecinţă, statul veneţian a deţinut monopolul producţiei de oglinzi până la mijlocul secolului al XVII-lea.

istoric oglinda pinterest

Oglindă din sticlă de Murano  FOTO casuta-cu-vitralii.com

Oglinda obţinută din sticlă argintată a fost inventată de chimistul german Justus Freiherr von Liebig. Germanul a dezvoltat o tehnică care i-a permis să lipească o peliculă subţire de argint metalic pe o bucată de sticlă, după cum precizează sursa citată.

istoric oglinda pinterest

Justus Freiherr von Liebig FOTO famosinventors.org

Printre legendele legate de oglindă, se presupune că „Venus din Milo” ţinea într-o mână un astfel de obiect şi că savantul grec Arhimede s-ar fi folosit de oglinzi pentru a incendia flota romană. De asemena, despre lumina Farului din Alexandria, care folosea oglinzi pentru ghidarea corăbiilor către port, se spune că se vedea şi la 50 de kilometro depărtare. 

Citeşte şi:

O istorie a vaccinurilor: cine este autorul primului vaccin realizat de savanţi şi care este legătura dintre „vacă” şi „vaccin”

Povestea aspirinei, medicamentul minune născut după un experiment

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite