Medic ieşean în război cu Ministerul Apărării. Cum a rămas acesta fără postul de director câştigat prin concurs

Medic ieşean în război cu Ministerul Apărării. Cum a rămas acesta fără postul de director câştigat prin concurs

Marcel Stoenescu a dat în judecată MAPN

Proces cu o miză importantă purtat la Iaşi între un medic din municipiu şi reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Marcel Stoenescu a dat în judecată, pe lângă minister, şi Spitalul Clinic Militar de Urgenţă, unde medicul doreşte să ocupe o funcţie de conducere

Stonescu este medic civil şi a participat, în martie 2018, la un concurs organizat la Spitalul Militar pentru funcţia de director medical. Stoenescu a câştigat atunci competiţia şi a devenit director medical. 

Nu pentru mult timp, însă, deoarece la începutul acestui an a fost înlăturat din postul de conducere după ce ministerul a modificat statutul de organizare al Spitalului Militar. Una dintre modificările făcute de Ministerul Apărării a fost şi cea referitoare la postul de director medical, care poate fi ocupată acum doar de personal militar ce are minimum grad de colonel, criteriu pe care Stoenescu nu îl respectă. 

Doctorul a considerat însă că schimbările impuse de minister nu sunt corecte şi a contestat legalitatea actului administrativ prin care a rămas fără funcţia de director medical pe care a câştigat-o prin concurs. În primă fază, doctorul s-a adresat Tribunalului Iaşi. Judecătorii acestei instanţe au considerat, însă, că nu au competenţa legală pentru a tranşa litigiul. 

„Instanţa reţine că obiectul principal al cererii de faţă îl constituie cererea de anulare în parte a statului de funcţii al Spitalului Clinic Militar de Urgenţă Dr. Iacob Czihac - UM 02534 Iaşi, celelalte două capete de cerere fiind accesorii primului. Cum emitentul actului administrativ supus controlului instanţei de judecată este un organ central - respectiv Ministrul Apărării Naţionale, faţă de prevederile art.10 alin. 1 din Legea 554/2004, competenţa de soluţionare în primă instanţă revine Curţii de Apel“, au stabilit judecătorii de la Tribunal.

Litigiul dintre doctorul Stoenescu şi Ministerul Apărării urmează să fie tranşat de o secţie de contencios administrativ de la Curtea de Apel Iaşi. Marcel Stoenescu este medic primar obstetrică-ginecologie şi, potrivit prezentării de pe site-ul Spitalului Militar din Iaşi, este şi doctor în ştiinţe. Funcţia de director medical al unităţii sanitare este ocupată, în prezent, de locotenent-colonelul Bogdan Zamfir. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: