Isteria microbului misterios care ucide bebeluşi. Ministerul Sănătăţii a prezentat un nou caz înainte de a avea confirmarea. Medicii: „Nu susţinem diagnosticul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un copil cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic a fost transferat aseară la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iaşi FOTO: Mediafax
Un copil cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic a fost transferat aseară la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iaşi FOTO: Mediafax

Un copil de un an şi două luni din Bacău a fost transferat, vineri seară, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, cu probleme digestive. Potrivit Ministerului Sănătăţii, copilul a fost înregistrat de Direcţia de Sănătate Publică Bacău cu o boală diareică gravă. Totuşi, medicii ieşeni nu avansează diagnosticul de sindrom hemolitic uremic, întrucât copilul nu are insuficienţă renală - indicator specific afecţiunii.

Vineri seara, un copil de un an şi două luni din Bacău a fost transportat de urgenţă la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iaşi din cauza unor probleme digestive. 

Pacientul a fost transferat de un echipaj SMURD Iaşi. Potrivit serviciului, pe durata transportului, starea copilului a fost stabilă. „Pacientul, un copil stabil, conştient, prezenta afectare hepatică şi digestivă”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic şef SMURD Iaşi.

Potrivit medicilor ieşeni, bolnavul a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” în jurul orei 20.00. Copilul a fost internat atunci în terapie intensivă şi i s-au recoltat probe pentru analize. În cursul zilei de azi, pacientul a fost transferat pe secţia de nefrologie.

„Pacientul în vârstă de un an şi trei luni a fost dirijat la noi de la spitalul din Bacău pentru o anemie severă, asociată cu scăderea trombocitelor şi cu modificări ale sumarului de urină. După analize şi evoluţie, s-a ridicat suspiciunea unui sindrom hemolitic post diaree. Noi nu putem să avansăm diagnosticul de sindrom hemolitic uremic întrucât pacientul nu prezintă semne de uremie, adică insuficienţă renală. Aceste manifestări pot să apară, sau nu, în cursul următoarelor zile. Astăzi, pentru că starea generală a pacientului s-a îmbunătăţit uşor, acesta a fost transferat din terapie intensivă pe secţia de nefrologie, pentru supraveghere. În momentul de faţă nu sunt îndeplinite criteriile care ar impune efectuarea unei dialize”, a explicat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria”.

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, Marin Burlea: „Cazul nu are legătură cu cele identificate la Piteşti”

În ultimele 10 zile, copilul internat de urgenţă la Iaşi a avut diaree. Iniţial, mama acestuia a încercat să-l trateze acasă, ulterior adresându-se medicilor. 

„Mama l-a tratat cum a ştiut, după care a mers la spital, la Bacău, de unde a fost transferat la noi. Copilul prezenta diaree cu mucus şi apatie, somnolenţă. Analizele au arătat că pacientul are semne de hemoliză, bilirubina crescută, probe hepatice modificate şi trombocite scăzute. În schimb, diureza, (n.r. urina) este normală. Mai mult, ureea şi creatinina sunt normale. Nu vorbim despre un sindrom hemolitic uremic, aşa cum este cazul bebeluşilor de la Piteşti. În cazul acesta, putem spune, cel mult, că este un sindrom hemolitic uremic incomplet. Din punctul meu de vedere, cazul nu are legătură cu cele identificate la Piteşti, pentru că la Spitalul de Copii «Sfânta Maria» din Iaşi anual ajung şapte-opt astfel de cazuri”, a subliniat profesorul Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie de la spitalului ieşean.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Bacău a  început o investigaţie epidemiologică în cazul raportat. 

Citeşte şi:

Decesele copiilor din Argeş fac autorităţile să reacţioneze: antibioticul se administrează numai după recoltarea probelor şi primirea rezultatului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite