Ioana Ioniţă, stăpâna pereţilor de gheaţă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Ioniţă
Ioana Ioniţă

Căţărătoarea a terminat rareori pe locul II atunci când a concurat la o competiţie de dry tooling (n.r. - urcare pe teren mixt - stâncă şi gheaţă). Sportiva a făcut performanţă şi la Cupa Mondială.

Când a început să practice căţărarea Ioana Ioniţă nu s-a gândit că acest sport îi va aduce atât de multe satisfacţii. De aproape patru ani sportiva este de neînvins în competiţiile de dry tooling (n.r. căţărare pe teren mixt- stâncă şi gheaţă), fiind mereu pe podium.

„Prin 2005 mă plimbam în zona Bucium şi am văzut câţiva căţărători pe Dealul Repedea. M-am îndrăgostit instantaneu de acest sport“, îşi aminteşte Ioana Ioniţă. La scurt timp după ce a început să practice căţărarea a avut o întindere de ligament la genunchi, dar cu toate că acest lucru a ţinut-o departe de stânci o perioadă, nu a renunţat.

„În timp am văzut că lucrurile evoluează din punctul de vedere al forţei, al căţăratului, tehnicii şi am căpătat mai multă încredere în mine. Mi-a dat aripi“, spune sportiva. Vreme de câteva luni s-a antrenat constant într-o sală de escaladă improvizată în podul casei unor prieteni, iar în weekend mergea la munte. „De la mulţi căţărători ieşeni am avut de învăţat şi m-au ajutat de fiecare dată când am avut nevoie“, a spus Ioana.

image

Printre primele 16 sportive din lume

Fiind atrasă în special de căţăratul pe gheaţă, a participat în 2006 la Dry Contest, concurs desfăşurat la Bucureşti, unde a obţinut locul doi la fete. Ulterior s-a clasat de două ori pe primul loc la Cupa Car de la Buşteni, iar anul acesta a obţinut locul I la dry tooling şi locul II la viteză pe gheaţă la Cupa Răchiţele.

De asemenea, la începutul anului a participat la trei dintre cele patru etape ale Cupei Mondiale de căţărare pe gheaţă.

„Nu am participat în Rusia, ci doar la etapele din Italia, Elveţia şi România. Mi-au fost punctate doar trei etape şi m-am clasat pe locul 16, din 31 de sportivi. Pentru mine cel mai mare câştig la această competiţie a fost experienţa acumulată. Am văzut cum să abordez anumite pasaje, tehnica“, povesteşte încântată sportiva.

Pe linie de dry tooling  Ioana Ioniţă a reuşit să-şi adauge în palmares şi trasee dificile pe care a reuşit să le parcurgă. „La dry tooling cel mai dificil traseu pe care l-am parcurs a fost Dance 4 Life (M9-), din Cheile Bicazului“, explică Ioana.

Munceşte pentru Cupa Mondială

Cu toate că are un program destul de încărcat, căţărătoarea vrea ca în acest an să se pregătească intens pentru Cupa Mondială de anul viitor.

„Sper să mă clasez în primii opt. Voi participa şi la competiţiile care se vor organiza în ţară pentru că astfel voi fi mai motivată“, menţionează sportiva.

Profil

Născută: 12 septembrie 1980 la Oradea.
Studii: Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, Iaşi.
Familie: Necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi vreun idol în acest sport?
Pot spune că idolul meu este Ines Papert. Ea a reuşit să-i spulbere şi pe bărbaţi în acest sport.

Cine vă susţine financiar la competiţii?
Anul acesta am avut noroc pentru că firma la care lucrez în Bucureşti m-a sponsorizat pentru a putea merge la Cupa Mondială. Pentru a putea practica acest sport şi a merge la competiţii este nevoie de o investiţie destul de mare şi de multe sacrificii. Sper să găsesc şi sponsori. Anul acesta cel puţin mi-am făcut colţari dintr-o pereche de patine de hockey pentru că nu mi-am putut cumpăra alţii noi.

Ce-i place
În topul preferinţelor Ioanei Ioniţă este sportul pe care-l practică. „Îmi plac foarte mult prăjiturile făcute de bunica şi să mă plimb cu motocicleta“, a spus Ioana.

Ce nu-i place
Căţărătoarea detestă prostia şi să aştepte. „Nu îmi place să stau peste program la serviciu, mai ales în zilele de antrenament“, spune Ioana Ioniţă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite