Industria Iaşiului - ucisă, vinovaţii - de nepedepsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciunul dintre cazurile de devalizare a coloşilor economici nu s-a concretizat cu condamnări.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au început recent ancheta în privinţa privatizării şi falimentării fostei fabrici de utilaje „Nicolina". Cercetările au fost demarate în urma unui raport, din 2009, al unei comisii parlamentare de anchetă, condusă de deputatul Nicuşor Păduraru.

Nicolina - anchetă lungă

„Se poate vorbi despre falimentare voită"
, se precizează în raportul din 2009 al comisiei. Cinci foşti directori şi un expert în cadrul AVAS au intrat, printre alţii, sub lupa procurorilor. Ancheta ar putea dura, însă, alţi câţiva ani.

Privatizarea Nicolina SA a fost demarată în 2002 prin vânzarea de către AVAS a pachetului majoritar de acţiuni consorţiului format din Mecanoexport SA şi Asociaţia Salariaţilor Nicolina. După doi ani, un teren de 4,6 hectare a fost vândut unei persoane din Bucureşti, cu doar 1,6 milioane de dolari, când acesta valora de trei ori mai mult.
În 2005, AVAS a reziliat contractul de vânzare-cumpărare şi a devenit acţionar cu 56,8% din capitalul social. Din 2005, activitatea de producţie a fost oprită, iar în 2006, la iniţiativa unui director general din AVAS, s-a hotărât vânzarea la licitaţie a „Fabricii de Utilaje şi Construcţii" şi „Secţiei Utilaje Terasiere". Tranzacţiile s-au dovedit a fi extrem de păguboase, conform raportului Comisiei parlamentare.

Terom - doi ani de proces

În cazul devalizării „Terom", procurorii DIICOT Bucureşti au trimis în judecată, în 2010, opt persoane, printre care şi Ammar Nanaa, fost administrator al societăţii, Hasan Nanaa, fost acţionar majoritar la Terom, Viorica Zlate, fost director comercial. Potrivit procurorilor, aceştia au vândut active din patrimoniul societăţii comerciale la preţuri inferioare valorii reale către societăţi comerciale a căror activitate era controlată de către unii dintre inculpaţi.

În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti nu s-a luat încă nicio decizie. „Până acum au fost audiaţi aproape 60 de martori. Următorul termen va fi pe 16 august", a declarat Răzvan Cardoneanu, avocatul Vioricăi Zlate. Ammar şi Hasan Nanaa sunt daţi în urmărire internaţională din 2005.

Jaful Tepro - îngropat

Megadosarul economic „Tepro" a fost închis în 2009, de anchetatori, după ce infracţiunea de abuz în serviciu, ultima pentru care se mai făceau cercetări, s-a prescris. Pentru cele 15 milioane de dolari cu care a fost prejudiciată fabrica de ţevi ca urmare a vânzării utilajelor la fier vechi, anchetatorii n-au reuşit să găsească nici măcar un vinovat.

Firma cehului Zdenek Zemek a devenit în anul 1998 proprietara a 51 % din acţiunile fabricii de ţevi din Iaşi şi şi-a luat angajamentul că va investi în fabrică. Un an mai târziu au fost disponibilizaţi 1.300 de angajaţi, iar Departamentul de Control al Guvernului a stabilit că privatizarea Tepro s-a făcut în condiţii dubioase.

Zdenek Zemek, reprezentantul acestuia la fabrică, Franmtisek Priplata, şi delegatul său, Theodor Gavula, Andreiu Cătoiu, director în perioada 1995-2000, şi funcţionari FPS au fost anchetaţi. În timpul anchetei, Zdenek Zemek şi Franmtisek Priplata au părăsit România. Ulterior, au fost scoşi de sub urmărire penală pe toţi cei acuzaţi de subminarea economiei naţionale şi au pasat dosarul la Iaşi pentru a se cerceta abuzul în serviciu contra intereselor publice, deşi infracţiunea era prescrisă din 2005.

„Normal ar fi fost să răspundă cineva. Acolo prejudiciul era clar şi responsabilii erau stabiliţi"
, a precizat Gheorghe Şuhan, fostul procuror care a instrumentat dosarul până în anul 2002.

__________________

Fortus, ultimul faliment

Ultimul combinat de utilaj greu din România, Fortus Iaşi (foto jos), se desfiinţează conform deciziei judecătorilor de la Tribunalul Sindic Târgu Mureş, luată vineri, 22 iunie. Aproximativ 600 de oameni îşi vor pierde serviciul, iar societatea va fi vândută. 

Economia Iaşiului este zguduită, astfel, din nou. Societatea a intrat în procedură de faliment pe motiv că planul de reorganizare, conceput de cei de la Casa de Insolvenţă Transilvania şi Sigma IPURL, nu este bun.

Zilele viitoare, cei aproximativ 600 de angajaţi ai combinatului de utilaj greu vor rămâne fără loc de muncă.

Patrimoniul fabricii este evaluat la circa 30 de milioane de euro, iar societatea are datorii de 50 de milioane de euro, dintre care 37 de milioane de euro către statul român.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite