Explicaţiile unui fizician: de ce radiaţiile solare ţin COVID-19 la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Fizicianul ieşean Silviu Gurlui spune că radiaţiile solare pot fi cea mai la îndemână soluţie pentru a sta departe de COVID-19 şi recomandă expunerea la soare cel puţin un sfert de oră într-o zonă puţin poluată

Radiaţiile solare pot fi cel mai îndemână ajutor pentru a sta la distanţă de infectarea cu COVID-19. Profesorul şi fizicianul Silviu Gurlui recomandă o expunere la soare de cel puţin 15 minute, într-o zonă cu o poluare redusă, pentru a distruge virusuri precum noul coronavirus. 

„Avem la îndemână ceea ce ne oferă natura. Sunt cercetări de 150 de ani, care arată că lumina directă, cu cer senin şi poluare redusă, poate distruge microorganismele, bacteriile, virusurile şi ciupercile. Pentru acest coronavirus, cercetările avansează şi putem spune că undeva la 15-20 de minute expunere la soare la amiază, până spre ora 16.00, e un timp suficient pentru a distruge aceste virusuri”, spune cercetătorul Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

Decembrie, perioada cea mai grea; iulie-iulie, cea mai `cuminte”

Cercetătorul dă exemplul lunii decembrie, care a fost una dintre cele mai grele luni din pandemie, temperaturile scăzute şi poluarea fiind doi factori importanţi de propagare a virusului. 

„Perioada cea mai grea a fost decembrie, alt exemplu e iunie-iulie, perioada cea mai cuminte, cu cele mai puţine cazuri înregistrate. E perioada anului cu intensitatea radiaţiilor solare cea mai mare. E o soluţie ieftină, la îndemâna fiecăruia să stăm în aer curat, la lumină. Eu cred că următoarea perioadă de timp, spre iunie-iulie va fi una favorabilă. Mă aştept să scadă cazurile din aceste motive. Consider că mediul joacă un rol foarte important în propagarea acestui virus. Poluarea joacă un dublu rol, direct. Pregăteşte organismul să fie vulnerabil şi e un factor de propagare în aer, iar noi putem prelua virusul din aer sau de pe suprafeţe. Unde este poluare foarte mare, acţiunile virusului sunt mai violente. Trebuie să avem grijă să avem un aer curat”, mai spune Silviu Gurlui. 

Medicii par a fi de acord, însă doar neoficial, cu ideile fizicianului ieşean. Carmen Dorobăţ, medic infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, spune că virusurile din categoria din care face parte şi noul coronavirus se transmit mai greu atunci când temperaturile sunt ceva mai ridicate.

„Pot spune că nu avem nicio dovadă în legătură cu o meteosensibilitate a virusului din punct de vedere medical. Dar, general vorbind, virusurile din această categorie au o dinamică virală diminuată în sezonul cald. Asta pentru că s-a extrapolat de la gripă. Dar studii medicale virusologice în acest sens nu există deocamdată, nu a fost timpul fizic necesar”, a spus Carmen Dorobăţ.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Fost ambasador american la Moscova: Putin ar putea declanşa un nou război în Europa prin invadarea Ucrainei

Diana Şoşoacă, scandal în Senat pe tema măştilor. Şefa Comisiei Juridice i-a interzis să intre în sala de şedinţă VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite