Cum a scăpat cu o amendă la jumătate dezvoltatorul imobiliar care a pus pe jar un oraş, după ce o stradă s-a fisurat lângă şantierul deschis la un bloc turn

Cum a scăpat cu o amendă la jumătate dezvoltatorul imobiliar care a pus pe jar un oraş, după ce o stradă s-a fisurat lângă şantierul deschis la un bloc turn

Şantierul deschis de Daniel Niculiţă lpentru blocul de 12 etaje

La câteva săptămâni după ce o stradă a fost închisă din cauza unor fisuri la trotuarul şi strada de lângă un şantier din Iaşi, Inspectoratul de Stat în Construcţii a anunţat valoarea sancţiunilor aplicate investitorului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiţă, care a deschis un şantier în zona Rondului Vechi din CUG pentru un bloc de 12 etaje, a fost sancţionat de Inspectoratul de Stat în Construcţii Iaşi, după ce lângă groapa fundaţiei de la viitorul imobil au apărut fisuri. În ianuarie, o porţiune dintr-un sens de drum a fost blocată din cauza fisurilor care se întindeau până la stradă. Potrivit ziaruldeiasi.ro, constructorul şi dezvoltatorul a primit doar o amendă de 35.000 de lei, dar pentru că a fost plătită în 48 de ore, ea a ajuns la doar 17.500 lei.

„Sancţiunile au fost aplicate pentru documentaţie incompletă, executarea lucrărilor de construcţie cu încălcarea prevederilor proiectului şi ale reglementărilor tehnice şi neanunţarea la Inspectorat a accidentului tehnic“, a declarat inspectorul şef judeţean, Radu Lupăşteanu, pentru ziaruldeiasi.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, pe şantier s-au descoperit mai multe nereguli printre care nerespectarea întocmai a soluţiilor tehnice şi tehnologiile de execuţie prevăzute în proiectul de excavaţie şi monitorizare incintă, nerespectarea unor reglementări tehnice, lipsa unui responsabil tehnic care să fie atestat pentru astfel de lucrări şi neprezentarea tuturor documentaţiilor la momentul controlului.

Dezvoltatorul imobiliar a declarat pentru „Adevărul“, imediat după ce a izbucnit scandalul din CUG, că alunecarea ar fi determinată de prezenţa unor „hrube“: „Avem un grafic de monitorizare a lucrărilor pe trei luni. Acolo am făcut un zid de sprijin cu piloţi dubli, special ca să ţină strada şi teren. Sunt infiltraţii de apă şi nişte straturi de nisip, care s-au scurs puţin. Am descoperit nişte hrube, iar apa şi nispul au lucrat puţin, s-a strecurat printre piloţi şi a provocat lăsările de teren“.

Potrivit celor de la ApaVital, sesizări cu privire la lucrările proaste din zonă s-au făcut din decembrie. Tot la mijlocul aceli luni, primarul Mihai Chirica a decis înlocuirea din funcţie a arhitect-şef interimar, Alexandru Mustiaţă.

citeste totul despre: