Cum a fost falimentată fabrica Nicolina din Iaşi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Nicolina şi-a închis porţile în 2005
Fabrica Nicolina şi-a închis porţile în 2005

DNA Iaşi a început urmărirea penală pentru 11 persoane în cazul devalizării fostei fabrici de utilaje.

Foşti directori şi angajaţi ai Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi reprezentanţii unor firme vor da explicaţii procurorilor anticorupţie în cazul falimentării uneia dintre cele mai mari fabrici din ţară de utilaje, închisă în 2006. DNA Iaşi a început, în luna martie, urmărirea penală împotriva a 11 persoane suspectate că au participat la devalizarea SC Nicolina SA.

 Laszlo Gyerko, fost vicepreşedinte al AVAS este cercetat pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Laszlo Fabian, administratorul SC Concept Investment SRL Braşov, şi Endre Porkolab, administrator al SC Real Estate Development, sunt învinuiţi de complicitate la conflict de interese şi la abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de cei trei mai sunt cercetaţi cinci foşti directori şi un expert în cadrul AVAS, dar şi alte două persoane.

Lista completă cu cei pentru care s-a început urmărirea penală o citeşti AICI

„Mă surprinde că un asemenea anunţ se face în timpul campaniei electorale. Este cam târziu. Aş vrea să văd măcar unul dintre cei 11 că plăteşte cu puşcăria pentru distrugerea unei fabrici ca Nicolina, dar nu cred că o să se întâmple asta. Ştiţi cum este, trec anii şi se prescriu faptele şi ei rămân tot cu averile“, a spus Gheorghe Păduraru, fost lider de sindicat la Nicolina SA.

„Falimentare voită“

Acesta a mai spus că la fabrică au lucrat în jur de 1.000 de oameni, iar în 2006 societatea şi-a închis porţile definitiv. „Nu mai lucrează nimeni acolo. Cei care au cumpărat creanţele când fabrica a intrat în insolvenţă demolează, vând şi închiriază ce se mai poate de acolo“, a mai spus Păduraru. Ancheta DNA a fost demarată în urma unui raport, din 2009, al unei comisii parlamentare care a cercetat privatizarea şi falimentul societăţii Nicolina.

image


„În fapt, situaţia gravă a S.C. NICOLINA S.A. este rezultatul unor decizii care nu au avut ca finalitate redresarea economico-financiară a societăţii, ci accentuarea problemelor existente până la punctul de la care se poate vorbi despre falimentare voită“, se precizează în raportul din 2009 al Comisiei.

Comisia a stabilit că în 2002 s-a demarat privatizarea SC Nicolina, prin vânzarea de către AVAS a pachetului majoritar de acţiuni consorţiului format din Mecanoexport SA şi Asociaţia Salariaţilor Nicolina. La doi ani, un teren de 4,6 hectare a fost vândut unei persoane din Bucureşti, cu doar 1,6 milioane de dolari, când acesta valora de trei ori mai mult. În 2005, AVAS a reziliat contractul de vânzare-cumpărare a societăţii şi a devenit acţionar cu 56,8% din capitalul social. Fabrica ar fi avut în schimb 37 de milioane de lei datorii. Din 2005, activitatea de producţie a fost oprită şi s-a decis vânzarea unor active neperformante.

În 2006, la iniţiativa unui director general din AVAS s-a hotărât vânzarea la licitaţie a „Fabricii de Utilaje şi Construcţii“ şi „Secţiei Utilaje Terasiere“. Acestea au fost vândute către Concept Investment SRL din Braşov şi SC Real Estate Development, firmă cu acţionar unic din Cipru. Tranzacţiile s-au dovedit a fi extrem de păguboase, conform raportului Comisiei.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite